Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wijnen zonder sulfiet nu ook in de supermarkt

wijnnieuws

Wijnen zonder sulfiet nu ook in de supermarkt

Als een supermarktketen als Delhaize ze begint aan te bieden, mogen we van een reële trend spreken: wijnen zonder sulfiet. De bewustwording is immers gegroeid dat sulfiet niet gezond is. Maar kan je wel wijn zonder sulfiet maken?

Vanaf volgende week biedt Delhaize vier wijnen zonder sulfiet aan: twee uit de Franse Languedoc van de wijnondernemer Gérard Bertrand, en twee uit Chili van een wijnhuis opgericht door de Franse familie Teillery, de eerste sulfietvrije wijnen in Chili. Eerder had Bioplanet (van Colruyt) ook al wijnen met een sterk verminderd sulfietgehalte in zijn gamma opgenomen.

"Er zijn steeds meer mensen die zo natuurlijk mogelijke producten willen, zowel in de voeding als in wijn", zegt Roel Dekelver, communicatiemanager van Delhaize, "Met wijnen zonder sulfiet gaan we nog een stap verder dan biowijn. Biowijn is immers wijn afkomstig van druiven uit biologische teelt, en bevat nog sulfiet. Nu gaat het om biologische wijnen waar ook de sulfiet werd weggelaten."

Wordt dit de nieuwe trend? Twee pioniers van de invoer van sulfietvrije wijnen in ons land hebben de evolutie van bij het begin meegemaakt.

"Supermarkten creëren geen trends, ze volgen ze", zegt Jacques Masy van de invoerzaak Troca Vins Naturels uit Roeselare, "Met de wijnen zonder sulfiet is dat ook zo, het is een modegril geworden. Toen ik ze tien jaar geleden begon in te voeren, raakten ze met moeite verkocht. Nu zijn steeds meer mensen er zich van bewust dat wijn sulfiet bevat, en dat dat niet gezond is."

Stefaan Van den Bossche van de invoerzaak Divino in Dendermonde ziet ook voordelen in het feit dat een supermarkt ze aanbiedt: "Supermarkten kunnen voor een doorbraak zorgen bij het grote publiek, zoals met de biowijnen. Alleen vraag ik mij af hoe ze die sulfietvrije wijnen gaan transporteren en bewaren. Die zijn immers fragieler en vragen meer zorg en aandacht dan wijnen met sulfiet."

 Sulfiet zit in heel wat voedingsproducten, sinds enige tijd weten we dat het ook in wijn zit. De vermelding "bevat sulfieten" is in Europa immers verplicht geworden voor wijn. Sulfiet is een bewaarmiddel dat de wijn vooral tegen oxidatie en bacteriën moet beschermen. Het maakt wijnen stabiel en voorkomt dat ze hergisten of azijn worden. Sulfiet wordt in bijna elk stadium van het wijnmaken gebruikt: in de wijngaard, bij het transport van de druiven naar de wijnkelder, tijdens de gisting en vòòr de botteling. Het komt zo vaak van pas dat de meeste wijnmakers zich niet kunnen inbeelden dat ze ooit zonder zouden kunnen.

"Omdat het zo makkelijk is, is de verleiding groot om er zeker genoeg te gebruiken", zegt Stefaan Van den Bossche, "Maar de laatste jaren zie je toch dat zelfs conventionele wijnmakers er steeds voorzichtiger mee omspringen."

Teveel sulfiet leidt tot wijnen met een geur van solfer en een onaangenaam prikkelende smaak. Vele mensen krijgen er hoofdpijn van. Sulfiet kan ook een tekort aan vitamine B veroorzaken, en sommige mensen zijn er allergisch aan.

Vooral de grootdistributie, die meestal aankoopt bij industriële wijnbedrijven, vraagt traditioneel om sterk gesulfiteerde wijn. Die wijnen moeten immers over lange afstanden vervoerd worden, nadien moeten ze een rechtopstaand verblijf in een winkelrek kunnen overleven.

"Daarom is het zo opmerkelijk dat net een supermarkt met sulfietvrije wijnen begint", zegt Stefaan Van den Bossche, "Wijn zonder sulfiet moet je absoluut onder 20° bewaren, liefst zelfs onder 16°. Als dat niet gebeurt, riskeert de wijn slecht te worden. En dan gaat de consument misschien alle sulfietvrije wijnen over dezelfde kam scheren."

Jacques Masy vraagt zich af welke wijnbouwers wijnen zonder sulfiet aan een supermarkt leveren: "Hopelijk zijn dat geen wijnbouwers die er opportunistisch een nieuwe markt in zien, maar niet de kennis hebben om wijn zonder sulfiet te maken."

Of het al dan niet mogelijk is om sulfiet helemaal te bannen uit de wijnproductie, bestaat veel discussie. De voorstanders zeggen: als je kerngezonde druiven hebt uit een biologische wijngaard, en als je heel hygiënisch en zorgvuldig te werk gaat, heb je eigenlijk geen toegevoegde sulfiet nodig. Wijn produceert tijdens de gisting immers van nature een bepaalde hoeveelheid sulfiet, wat hem gezond en sterk genoeg maakt om zich zelf tegen oxidatie en bacteriën te verdedigen. Andere wijnbouwers voegen geen sulfiet toe tijdens de gisting, maar beweren dat je net vòòr de botteling toch een kleine dosis nodig hebt. "En die wijnen worden dan soms ook sulfietvrij genoemd", zegt Jacques Masy.

Als pionier heeft Stefaan Van den Bossche nog de periode meegemaakt dat sulfietvrije wijnen niet stabiel waren: "Toen ik ermee begon, waren er veel wijnen met problemen. Maar wijnmakers beheersen het proces nu veel beter."

"Ik ben er nu tien jaar mee bezig en lever vooral aan restaurants met een natuurlijke keuken", zegt Jacques Masy, "De echte sulfietvrije wijnen zijn nog altijd een héél kleine minderheid. Maar dat het sulfietgehalte vermindert, is alvast een goede evolutie."

 
Meer sulfiet in witte dan in rode wijn

Veel mensen klagen over het feit dat ze van witte wijn vaker hoofdpijn krijgen dan van rode, zelfs bij matig verbruik. De oorzaak is meer dan waarschijnlijk de toegevoegde sulfiet. In rode wijn moet immers minder sulfiet toegevoegd worden dan in witte, omdat de schillen en pitten van de druiven mee vergist worden in rode wijn. Precies in die schillen en pitten bevinden zich van nature reeds anti-oxidanten die de wijn tegen oxidatie beschermen.

Druiven voor witte wijn zouden ook gevoeliger zijn voor schimmels en ziekten, waardoor ze in de wijngaard intensiever besproeid worden, onder meer met zwavel (het product waaruit sulfiet voortkomt).

Ook zoete wijn wordt vaak in verband gebracht met hoofdpijn. Daarin zit de meeste sulfiet. Zoete wijn bevat immers veel restsuiker, waardoor het risico op hergisting groter is, wat door een hoge dosis sulfiet verhinderd wordt.

 

Invoerders:
Divino ( Dendermonde )
Troca Vins Naturels ( Oostnieuwkerke )