De verrassende wijnen van de Luberon
De Luberon in Zuid-Frankijk is een streek die eerder geassocieerd wordt met vakantie dan met goede wijnen. En daar willen de plaatselijke wijnbouwers verandering in brengen. Zeker in het land van waaruit elk jaar vele inwoners naar het Franse zuiden trekken. Ze stuurden daarom een van hen naar ons land om er hun wijnen te presenteren in een van onze beste restaurants, The Jane Table van tweesterrenchef Nick Bril. Sommelier Gianluca di Taranto zorgde voor de combinaties tussen wijnen en gerechten. En hij deed dat met brio.
Het imago van vakantiestreek speelt de Luberon al een hele tijd parten. Nog versterkt door de wereldwijde bestseller "A Year in Provence" van de dit jaar overleden Britse schrijver Peter Mayle, waarin schilderachtige dorpjes als Ménerbes, Lacoste, Gordes, Bonnieux en Lourmarin vereeuwigd werden. Maar hoe aantrekkelijk vakantiestreken ook zijn, als wijnstreek hebben ze meestal geen grote reputatie. Men verwacht er vooral eenvoudige rosé voor toeristen. Weinigen weten dan ook dat in de Luberon verrassend fijne en elegante wijnen gemaakt worden, in tegenstelling tot de zwoele en alcoholische stijl die je doorgaans met een zuiderse streek associeert.
Dat komt omdat de Luberon in wezen een bergmassief is, waar wijngaarden hoog aangeplant kunnen worden en waar het relatief koeler is dan in andere Provençaalse streken, vooral 's nachts. Daardoor behouden de druiven hun frisse zuren en rijpen ze langer en trager, waardoor hun aromatische potentieel de tijd krijgt zich ten volle te ontplooien. De bodems bevatten bovendien veel kalk en mergel, wat zorgt voor finesse in de wijnen. De Luberon is ook een droge streek, waardoor ze geschikt is voor natuurlijke wijnbouw, omdat schimmelziekten - een gevolg van de combinatie van warmte en vocht - hier zelden voorkomen. Ze werd bovendien door de Franse staat erkend als Regionaal Natuurpark en door de Unesco als biosfeerreservaat.
Toch kreeg de Luberon pas in 1988 de hoogste status van "appelation". Wijnen worden er gemaakt in de drie kleuren rosé, wit en rood, van druiven als grenache blanc, clairette, vermentino en roussanne (voor wit) en grenache noir en syrah (voor rood en rosé).
Aan The Jane Table werd alvast overtuigend aangetoond dat ze met hun intensiteit, schakering en kruidigheid perfect aansluiten bij creatieve gastronomie.