Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Languedoc is volwassen geworden

wijnnieuws

Languedoc is volwassen geworden

Nog niet zo lang geleden stond Languedoc vooral bekend om goedkope bulkwijn. Die werd wel eens gebruikt om wijnen van noordelijker streken te "versterken". Languedoc is immers een van de zuidelijkste wijnstreken van Frankrijk, waar de zon het suikergehalte in de druiven, en dus de alcohol in de wijn, omhoog drijft. Niet geschikt voor fijne kwaliteitswijn, was het oordeel.

Maar in de jaren 1990 kwam de opmars van de wijnlanden buiten Europa, die een gelijkaardig klimaat kennen. Zij veroverden een deel van de Europese markt met goedkope wijnen die door de overvloedige zon toch rond en vol waren. Bovendien werden de druivenrassen prominent op de flessen vermeld, een breuk met de Europese traditie waar de herkomst van de wijn centraal staat. Het succes ervan bracht Languedoc op ideeën. Wijnstokken werden uitgerukt om te vervangen door bekende druivenrassen, nieuwe gronden werden beplant, jonge wijnbouwers investeerden in moderne installaties. Languedoc werd het "Californië van Frankrijk" genoemd. Waarmee de perceptie werd gevoed dat de wijnen Amerikaans van stijl waren: rijp, zoet en zwoel. En dus toch van minder allooi. De meeste wijnen moesten bovendien gecommercialiseerd worden als "vin de pays" (vandaag IGP), omdat de gebruikte druivenrassen niet toegelaten waren volgens de regels van de plaatselijke "appellations controlées".

Maar in de lagere prijsklassen is de concurrentie moordend. En arbeid is in bepaalde wijnlanden altijd goedkoper. Vandaar dat Languedoc zich ging richten op het hogere wijnsegment. Maar daarvoor was het nodig om de beste terroirs te leren kennen en er de best aangepaste druiven te kweken. Vooral de koelere gebieden - hoger gelegen of vlak bij de zee - werden opgezocht waar de druiven trager rijpen en fijnere wijnen opleveren.

Vandaag is in Languedoc een generatie van wijnbouwers aan de slag die niet moet onderdoen voor collega's in beroemdere streken. Ze maken complexe terroirwijnen in de echte zin van het woord: niet alleen getekend door fruit, maar ook door aardse en minerale tonen. Soms van onbekende, plaatselijke druivenrassen die unieke, karaktervolle wijnen opleveren. Vele wijnliefhebbers klagen over de prijsstijgingen in Bordeaux en Bourgogne. Languedoc bewijst dat er evenveel genot te koop is voor minder geld.

Topdomeinen in Languedoc:

- Clos Marie, Domaine d'Aupilhac, Peyre Rose (www.wijnen-dekok.com)

- Mas de Chimères, Mas Champart, La Jasse Castel, Montcalmès, Alquier, Pierre Cros, Borie de Maurel (maesbraem@gmail.com)

- Domaine de l'Hortus (www.wijnenpatrickjublou.be, www.qualitywines.be)

 

Invoerders:
De Kok ( Lier )
Les Grands d'Oc & Roussillon ( Overijse )
Patrick Jublou ( Bierbeek )
Quality Wines ( Veurne )