Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Champagne probeert wereldwijd zijn naam te beschermen

wijnnieuws

Champagne probeert wereldwijd zijn naam te beschermen

Al vele jaren doet de belangenorganisatie van Champagne, het CIVC (Comité Interprofessionnel des Vins de Champagne), er alles aan om de benaming "champagne" te beschermen en exclusief voor te behouden voor schuimwijnen die volgens een welbepaalde methode gemaakt worden met welbepaalde druiven uit de Champagnestreek, en die ook in die streek geproduceerd worden. Binnen de Europese Unie is dat al gelukt, maar elders in de wereld moet men deze bescherming vaak land per land proberen te bereiken. Een wereldwijd netwerk van 16 CIVC-bureaus en 70 advocatenkantoren moet daarvoor zorgen. Jaarlijks kost dat het CIVC 2 miljoen euro. Ook het Franse Ministerie van Landbouw, het INAO (Institut National de l'Origine et de la Qualité) en de Franse ambassades werken eraan.

 Elke jaar worden ongeveer 3 miljard flessen schuimwijn geproduceerd in de wereld, waarvan 10% afkomstig uit Champagne. Maar net die 10% heeft het imago en de aantrekkingskracht die iedereen zou willen hebben, en daarom maken andere producenten van schuimwijn wel eens verwijzingen naar de term "champagne", soms expliciet, soms subtiel.

In Brazilië bijvoorbeeld was "champagne" een generieke term geworden voor alle schuimwijnen, maar sinds het bezoek van de presidente van Brazilië aan Frankrijk in 2012 is daar een eind aan gekomen: Brazilië erkent nu officieel dat "champagne" een beschermde benaming is, en verbiedt haar producenten dus om die term nog te gebruiken. Met Canada en Chili zouden gelijkaardige onderhandelingen in een ver gevorderd stadium zitten.

De moeilijkste dossiers zijn die van de Verenigde Staten, Rusland en Vietnam (een vroegere kolonie van Frankrijk). In de Verenigde Staten is het wettelijk zelfs toegelaten om de benaming "champagne" te gebruiken, zij het in combinatie met de geografische oorsprong (bijvoorbeeld "California champagne" of "Oregon champagne"). Rusland gebruikt de term "champanskoïe" op ongeveer 250 miljoen flessen.

De term wordt wereldwijd zelfs aangetroffen op voedingsproducten, cosmetica en technologische producten. Zo werd ooit een producent van sigaretten veroordeeld, en zelfs het Franse modehuis Yves Saint Laurent toen dat een parfum onder de naam "Champagne" lanceerde. Het CIVC probeert elke inbreuk altijd in der minne te regelen, maar stapt naar de rechtbank indien dat niet mogelijk blijkt te zijn.