Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Geproefd en goedgekeurd: speciale feestwijnen

wijnnieuws

Geproefd en goedgekeurd: speciale feestwijnen

 

Anders

De eindejaarsfeesten zijn een ideale gelegenheid om de vertrouwde wijnpaden te verlaten en een heel speciale wijn te ontkurken. Meestal kiezen we haast automatisch voor bekende wijnlanden als Frankrijk, Italië en Spanje. Maar we vergeten dat er ook buiten West-Europa wijnlanden bestaan met een bloeiende en kwalitatieve wijncultuur, vaak ouder en rijker dan we denken. Schenk dit jaar eens een wijn waarmee u uw genodigden verrast.

Rusland

Voor het eerst worden nu Russische wijnen ingevoerd in ons land, door een Vlaamse invoerder, Dimitri Bonte, getrouwd met een Russische. Het zuiden van Rusland, grenzend aan de Zwarte Zee, het Kaukasusgebergte en de Krim, is het laatste onontdekte wijngebied van Europa. Internationale druiven (zoals chardonnay, cabernet sauvignon en merlot) werden er aangeplant, naast autochtone Russische en Georgische druiven. Russen zijn ook dol op champagne, vandaar dat ze zelf ook schuimwijn produceren volgens de champagnemethode. Ze werken samen met Franse oenologen, zodat de kwaliteit van hun wijnen vandaag vergelijkbaar is met de westerse. 

Armenië

De echte bakermat van onze wijncultuur ligt in de Kaukasus, meer bepaald in Armenië. Hier werd door archeologen de oudste wijnkelder ooit opgegraven, daterend van zesduizend jaar geleden. In Armenië wordt nog altijd wijn gemaakt met oude inheemse druivenrassen, die bij ons onbekend zijn. In de tijd van de Sovjet-Unie werd de meeste Armeense wijn naar Rusland geëxporteerd, maar nu wil het land haar rijke wijntraditie opnieuw tonen aan de rest van de wereld.

Slovenië

Dit kleine land, ook wel het Zwitserland van Oost-Europa genoemd, heeft een wijncultuur die teruggaat tot vóór de tijd van de Romeinen. Slovenië kent een bijzonder goed klimaat voor wijn: warm overdag en koel 's nachts, een ideale mix voor wijndruiven. De wind van de Adriatische Zee blaast bovendien de wijngaarden droog, zodat er minder problemen zijn met ziektes en insecten. Terwijl aan de andere kant de Alpen bescherming bieden.

Hongarije

Hongarije heeft een even goed klimaat en even rijke wijncultuur als de wijnlanden in West-Europa. Het staat vooral bekend om zijn zoete tokaj, maar maakt ook witte en rode wijn van druiven als de Bourgondische chardonnay en pinot noir en de Oostenrijkse blaufränkisch (kékfrankos in het Hongaars). Daarnaast worden ook heel wat autochtone druiven geteeld. Hongaarse wijnen bestrijken het hele palet van fris en licht naar rijk en mondvullend.

Libanon

Libanon staat zelden vermeld in wijngidsen. Nochtans behoort het land tot de bakermat van onze wijncultuur: het oostelijke deel van het Middellandse Zee-gebied. In de achtste eeuw verbood de Islam de productie en consumptie van wijn. Maar op het einde van de negentiende eeuw, onder impuls van joden en christenen, kende de wijnbouw er een heropleving. Het land werd helaas jarenlang verscheurd door een burgeroorlog. Maar toch is de Libanese familie Hochar erin geslaagd een wijn te maken die algemeen gerekend wordt bij de top van de wereld: Château Musar.

Australië

In dit immense land - 256 keer zo groot als België - heerst alleen in de zuidelijke strook van het land een mediterraan klimaat, met warme zomers en zachte winters, bijzonder goed geschikt voor wijnbouw. Wijn wordt er gemaakt sinds het begin van de negentiende eeuw, zowel in megagrote wijnbedrijven als in kleine artisanale familiebedrijfjes die wijnen van wereldklasse maken. Australië staat vooral bekend om zijn diepe, krachtige wijnen van shiraz, de Australische benaming voor syrah, bij ons vooral gekend van de Franse Rhônevallei.

Geproefd en goedgekeurd

- Domein Lefkadia, Lefkadia Valley, Rusland - vanaf € 10,90 - start2taste.be.
Wijnetiketten geïnspireerd op de Russische avantgarde en een gamma van wit over rood naar champagne: dit domein, vlakbij de Zwarte Zee, is het ontdekken waard. 

- Oremus, Tokaj, Hongarije - € 22,84 - labuenavida.be.
De allereerste droge witte wijn uit Tokaj, beroemd om zijn zoete wijnen; past perfect bij gastronomische visgerechten; eigenaar is het Spaanse topdomein Vega Sicilia.

- Zorah "Karasi", Vayots Dzor, Armenië - € 28,95  - start2taste.be
Rode wijn van de autochtone druif areni, gerijpt in Armeense amforen (karasi), met aroma's van mokka en oosterse specerijen: een verrassing voor uw feesttafel.

- Vinska Klet Guerila, Vipava Valley, Slovenië - € 32 - roidesrois.be
Deze heerlijke orange wine (witte wijn vergist met de schillen) werd biodynamisch gemaakt van de autochtone druif rebula; geniet ervan bij gevogelte, witloof en kaas.

-  Château Musar, Bekaa Valley, Libanon - vanaf € 41,45 - start2taste.be
Legandarisch domein uit 1930, nog altijd in dezelfde familie; een complexe, kruidige rode wijn met grote bewaarkracht, ook wel de "exotische bordeaux" genoemd.  

- Jasper Hill, Heathcote, Victoria, Australië - € 69,95 - adbibendum.be
Een van de meest gegeerde cultwijnen van shiraz uit Australië, afkomstig van een klein familiedomein; krachtig, rijk en complex, de perfecte combinatie met wild.

 

 

 

 

 

 
Invoerders:
Ad Bibendum ( Sint-Truiden )
La Buena Vida ( Mol )
Roi des Rois ( Heusden )
Start2Taste ( Waregem )
toegevoegd op 28.11.2021