Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Het zuiden van Bourgogne: nog betaalbaar

wijnnieuws

Het zuiden van Bourgogne: nog betaalbaar

 

Minder duur

Er wordt veel gepraat over de hoge prijzen in Bordeaux, maar in Bourgogne zijn ze, vooral de laatste tien jaren, nog hoger gestegen. Zeker in de Côte d'Or, het hart van Bourgogne tussen Dijon en Santenay, waar de dorpen liggen die elke wijnliefhebber doen dromen: Gevrey-Chambertin, Vosne-Romanée, Nuits-Saint-Georges, Meursault, Puligny-Montrachet... Vandaar dat wij uitwijken naar de wijnstreken tussen Chagny en Mâcon in het zuiden van Bourgogne: de Côte Chalonnaise en de Mâconnais. Die zijn (voorlopig?) ontsnapt aan de prijshausse, zodat de prijs-kwaliteitverhouding er nog goed is.

Warmer

Bourgogne is een noordelijke, relatief koele wijnstreek. Vandaar dat hier pinot noir voor rode en chardonnay voor witte wijnen worden geteeld, twee druiven die geschikt zijn voor dit klimaat. In het zuiden van Bourgogne is het warmer, waardoor de bourgognes er toegankelijker, soepeler en ronder zijn. Je kan ze ook minder lang bewaren. Tot vijf à zeven jaar zijn ze op hun best.

Côte Chalonnaise

De naam van deze streek verwijst naar de stad Chalon-sur-Saône. Ze telt een aantal dorpen met een eigen appellation: Rully, Mercurey, Givry, Montagny en Bouzeron (deze laatste alleen voor witte wijn van de minder bekende aligoté-druif). In sommige daarvan bevinden zich wijngaarden met de status van "premier cru", gekenmerkt door een betere ligging en bodem, wat betere druiven oplevert.  

Mâconnais

Deze streek, misschien wel de mooiste van Bourgogne, ontleent haar naam aan de stad Mâcon, ook aan de rivier Saône gelegen. Hier worden hoofdzakelijk witte wijnen gemaakt, in dorpen zoals Pouilly-Fuissé en Saint-Véran. Er zijn ook dorpen die hun naam mogen toevoegen aan de appellation Mâcon. Voor de rode wijnen wordt pinot noir soms gemengd met gamay, de druif van de aangrenzende wijnstreek Beaujolais. Er worden ook rode wijnen van alleen gamay gemaakt.

Wild?

Rode bourgogne is voor velen nog altijd de beste combinatie met wild. Er moet echter een onderscheid gemaakt worden tussen haarwild (zoals haas en hert) en vederwild (zoals patrijs en fazant). Haarwild is vaak te krachtig voor fijne bourgogne, vederwild gaat er beter bij.

Geproefd en goedgekeurd

- Domaine du Four Bassot, Rully/Mercurey - vanaf € 18,99 - chxvini.be.
Sébastien Gault behoort tot een familie die in de wijnbouw van deze streek actief is sinds de 17de eeuw; de lokale tradities liggen hem dan ook nauw aan het hart.

- Domaine Belleville, Mercurey 1er Cru Clos l'Evêque" - vanaf € 22 - vinesse.be.
Dit perceel op kalkbodem, met 50 jaar oude wijnstokken, behoorde in de 16de eeuw toe aan de bisschop (évêque) van Chalon; de wijn is fijn, evenwichtig en complex.

- Domaine Michel Briday, Rully 1er Cru Champs Cloux - € 23,12 - topwijnen.be.
Deze verfijnde premier cru-wijn, van een piepklein perceel met 50 jaar oude wijnstokken, toont het talent van Stéphane Briday die zijn vader heeft opgevolgd.

- Domaine Meix Foulot, Mercurey 1er cru Clos du Château de Montaigu - € 23,58 - topwijnen.be.
Dit domein behoort al meer dan 200 jaar toe aan dezelfde familie, die prachtige en verfijnde wijnen maakt en mee de appellation Mercurey heeft gecreëerd in 1923.

  


 

 

 

 
Invoerders:
Vinesse ( Nieuwkerken-Waas (Sint-Niklaas) )
Châteaux Vini ( Groot-Bijgaarden )
Topwijnen.be ( Oostvleteren )
toegevoegd op 11.11.2021