Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Geproefd en goedgekeurd: wijn uit amforen

wijnnieuws

Geproefd en goedgekeurd: wijn uit amforen

 

Van traditie naar trend

Net nu de wijntechnologie spectaculaire vooruitgang heeft gemaakt, grijpen steeds meer wijnbouwers terug naar een eeuwenoud recipiënt om wijn in te vergisten en/of te laten rijpen: amforen van gebakken klei. Ze vervangen de traditionele vaten van eikenhout. Tot hiertoe waren amforen vooral bekend van de orange wines (witte wijnen die met de schil worden vergist en daardoor oranje kleuren), maar ze worden net zo goed voor witte en rode wijnen gebruikt.

Antiek

Reeds voor onze jaartelling werden amforen gebruikt in het antieke Griekenland, zowel voor de gisting, de rijping als het vervoer en de bewaring van wijn. Pas in de eerste eeuw na Christus introduceerden Romeinse wijnhandelaren houten vaten. De meeste wijn werd toen over zee vervoerd, een gevaarlijk avontuur: duizenden amforen liggen nog op de zeebodem, afkomstig van scheepswrakken. En ook op het Europese vasteland werden resten van duizenden amforen teruggevonden.

Puur

Wijnmakers die met amforen werken, willen terug naar de pure smaak van wijn. Houten vaten geven immers een vanilleachtige smaak en bittere tannines af aan de wijn. Amforen doen dat niet, terwijl de wijn toch, zoals in een houten vat, van de uitwisseling van zuurstof geniet, waardoor hij soepeler, homogener en beter geschikt voor bewaring wordt.

Kunst

Het vervaardigen van amforen is een kunst die haast verdwenen was. Alleen in Georgië, een van de bakermatten van onze wijncultuur, waren er nog amforenmakers actief. Daar spreekt men van "qvevri" in plaats van de Griekse term "amforen". Maar de laatste jaren zien we in Europa de kunst van het maken van amforen heropleven. Er zijn zelfs twee Belgen die in Hongarije een amforenbedrijfje hebben opgericht (thehungarianamphoraproject.com).

Geproefd en goedgekeurd

- Celler del Roure "Cullerot" (wit), "Vermell" en "Safrà" (rood), Valencia, Spanje - vanaf € 9,98 - labuenavida.be.
Fijne, pure wijnen met loepzuivere aroma's van wit en rood fruit, gemaakt met oude lokale druivenrassen: een ontdekking in deze minder bekende wijnstreek van Spanje.

- Ettore Germano, Langhe, Italië - € 19 - purapassione.be.
Deze verfijnde wijn van de lokale druif nascetta heeft een strogele kleur, een delicaat parfum van citrus en kruiden, en een lange afdronk, het geheel mooi in balans.

- Fuori Mondo "Matteo", Toscane, Italië - € 19,95 - start2taste.be.
Zo heb je de bordeauxdruif cabernet sauvignon nog nooit geproefd: puur, sappig en verfijnd; het domein van deze wijnmaker heet niet voor niets "buiten de wereld".

- Domaine Kox, Moezel, Luxemburg- € 24,55 - start2taste.be.
Deze schitterende gastronomische wijn is een grote verrassing uit het kleine Luxemburg: een riesling gerijpt in qvevri, de Georgische versie van amforen.

- Nagy & Sons Vineyards, Hongarije - € 13,50 - roidesrois.be.
Een van de Belgische oprichters van een Hongaars amforenbedrijf voert ook amforenwijn in, zoals van dit domein dat fijne, laag-alcoholische wijnen maakt.

- Heimann & Fiai, Hongarije - € 19 - roidesrois.be.
Licht van kleur, slechts 12% alcohol, subtiele impressies van rode vruchten: deze wijn van de Hongaarse druif kadarka van een jonge wijnmaker is bijzonder fijn en delicaat.

- Bàrbara Forés "El Templari", Terra Alta, Spanje - € 19,64 - labuenavida.be.
Zeer verfijnde, elegante wijn in bourgognestijl van 100% morenillo, een weinig bekende lokale druif die het midden houdt tussen pinot noir en grenache.  

 

 

 

 

 

 

 
Invoerders:
Roi des Rois ( Heusden )
Pura Passione ( Sint-Niklaas )
La Buena Vida ( Mol )
Start2Taste ( Waregem )
toegevoegd op 11.11.2021