Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Betaalbare nebbiolo

wijnnieuws

Betaalbare nebbiolo

Italiaans

Wie aan wijnland Italië denkt, denkt vaak automatisch aan de bekendste druif van Toscane: sangiovese. Maar vele wijnliefhebbers houden nog meer van een andere Italiaanse druif, afkomstig uit de noordelijk gelegen regio Piemonte: nebbiolo.

Beroemd

Nebbiolo - door wijnliefhebbers vaak in één adem genoemd met pinot noir - is verantwoordelijk voor de wereldwijde roem van de wijnen van Barolo en Barbaresco. Die zijn dan ook peperduur geworden. Maar in Piemonte worden ook wijnen van nebbiolo gemaakt in minder bekende gebieden, zoals Langhe, Roero, Valtellina, Ghemme, Gattinara, Boca en Carema (waar nebbiolo soms een andere, lokale benaming krijgt, zoals spanna). Ten onrechte worden die gebieden vaak vergeten, terwijl er nochtans zeer goede nebbiolo's gemaakt worden tegen een beduidend lagere prijs dan barolo en barbaresco.  

Kenmerken

Wijn van nebbiolo koppelt zoals alle grote wijnen kracht aan elegantie. Hij wordt gekenmerkt door een parfum van zowel rode als zwarte vruchten, vermengd met impressies van drop, rozen en exotische specerijen. Het gehalte aan tannines en zuren is hoog, waardoor de druiven goed rijp moeten zijn om aangename en evenwichtige wijn op te leveren. Wijn van nebbiolo kan goed bewaren, en ontwikkelt dan complexe aroma's.  In Piemonte wordt wijn van nebbiolo in twee stijlen gemaakt: een moderne geconcentreerde stijl met rijping in Franse barriques, en een traditionele lichtere stijl met rijping in grote foeders waar de houtinvloed minder merkbaar is.

Wat eten we erbij?

Nebbiolo is ontegensprekelijk een wijn voor vlees. Jonge nebbiolo met een gematigd alcoholpercentage past perfect bij charcuterie, pasta en gerechten met wit vlees en gevogelte. Gerijpte nebbiolo die 14% alcohol en meer afficheert, vraagt om rood vlees en stoofschotels.

Geproefd en goedgekeurd


- Il Chiosso, Noord-Piemonte - vanaf € 12,50 - purapassione.be. Domein van wijnmaker Marco Arlunno en wijnbouwer Carlo Cambieri met wijnen van nebbiolo uit verschillende regio's: fijn en elegant, met gematigd alcoholgehalte.

- Abrigo Fratelli, Nebbiolo d'Alba - € 14 - purapassione.be. Een ideaal microklimaat: op het zuiden gerichte wijngaarden maar hooggelegen; het resultaat is een volle alcoholrijke wijn door de zon, maar met finesse door de koelte. 

- Franco Conterno "Sciulin", Langhe - € 16,50 - divinwines.be. Dit biodomein staat vooral bekend om zijn barolo's, maar van deze goedkopere nebbiolo kan je evenzeer genieten door zijn elegantie, verfijning en evenwicht.

- Giovanni Manzone "Il Crutin", Langhe - € 17,50 - divinwines.be. Een nebbiolo die met zijn subtiele aroma's, fijne zuren en mooi evenwicht het talent toont van deze wijnmakersfamilie die haar faam vergaarde met duurdere barolo's.

- Voerzio-Martini, Langhe - € 17,99 - vinesse.be. Deze prachtige nebbiolo is een combinatie van de jeugdige vernieuwing van broer en zus Martini en de rijpe ervaring van Gianni Voerzio die zijn domein aan hen overlaat.

- Pecchenino "Botti"/"Bricco Ravera", Langhe - vanaf € 18,90 - decanto.be. Twee broers runnen dit domein, bekend voor zijn barolo's, maar maken ook zeer mooie, volle, evenwichtige wijnen van nebbiolo uit deze goedkopere regio.

- Vietti, Langhe - € 19,99 - vinesse.be. Dit topdomein maakt deze nebbiolo overwegend met druiven van wijngaarden uit Barolo, zodat dit eigenlijk een kleine barolo is, tegen een beduidend lagere prijs.

 

 

 

 

 

 

Invoerders:
Decanto ( Asse )
Di'Vin ( Temse )
Pura Passione ( Sint-Niklaas )
Vinesse ( Nieuwkerken-Waas (Sint-Niklaas) )
toegevoegd op 27.05.2021