Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Uit het archief van de wijnschrijver

gerijpte artikels, columns, verhalen, reportages

Is de vorm van het wijnglas belangrijk?

Producenten en verkopers van wijnglazen hebben er belang bij om ons te laten geloven dat we voor elke wijn een ander glas nodig hebben omdat de vorm van het glas zo belangrijk is. Zoiets doet namelijk méér wijnglazen verkopen.

Er zit wel een grond van waarheid in. Al was het maar door het psychologische effect. Een mooi en elegant wijnglas straalt een zeker prestige uit, en dat straalt af op de wijn.

Maar de invloed zou verder reiken dan dat. Tests wijzen uit dat het glas ook een fysisch effect heeft op de inhoud ervan. Sommige glazen zouden een hoger percentage van de aroma's vrijgeven. Het is geen toeval dat de meeste wijnglazen bovenaan toelopen: zo worden de aroma's als het ware verzameld op de plaats waar je het glas aan de neus en de mond zet. De grootte van het glas bevordert dan weer de expressie van wijn, omdat het voor een snellere toevoer van zuurstof zorgt. Een kleiner glas laat de fruitigheid beter tot uiting komen. Terwijl een hoog en smal glas  de frisheid en aciditeit meer op de voorgrond brengt.

De beste wijnglazen worden zelfs ontworpen met het doel de wijn naar een bepaalde plaats in de mond te leiden. Dat is belangrijk, omdat de gevoeligheid voor zoet, zuur en bitter (de drie basissmaken in een wijn) niet overal in de mond dezelfde is. Zo kan een glas voor zoete wijn de wijn eerder naar de zijkanten van de tong "sturen", waar de zuren het best waargenomen worden zodat er meer smaakevenwicht is. Terwijl een glas voor riesling, met veel zuren, de wijn vooraan op de tong doet terechtkomen, waar het fruitige zoet beter tot expressie komt.

Ook de materie van het glas zou een invloed hebben. Wijnproevers kennen het fenomeen van de "geur van glas" die de aroma's van de wijn onderdrukt. Dat komt omdat glas – in tegenstelling tot kristal – geen perfect gladde en gave materie is. Het oppervlak zit vol microscopisch kleine putjes en groefjes waarin vuil blijft zitten,  waardoor je glas nooit echt proper krijgt.

Ik vind het ook belangrijk dat een glas licht weegt: het moet aanvoelen alsof je alleen de wijn optilt. De rand van het glas - waar je lippen de wijn ontmoeten - is al even belangrijk: die moet zo fijn mogelijk zijn. En dan de steel: lang en fijn zijn verplicht.  

Maar het belangrijkste is de zorg die je zelf voor je glazen draagt: ze moeten blinken van netheid en vrij van geuren zijn. Best is de glazen met de hand af te wassen, zonder of met zo weinig en zo neutraal mogelijk afwasmiddel, en ze dan met een nette handdoek af te drogen. In de kast zet je de glazen best rechtop, dus niet met de kelk naar beneden gericht (omdat er zich dan muffe geuren ontwikkelen).

Welke zijn nu de beste wijnglazen? Eigenlijk zijn er maar twee producenten die er

toe doen, omdat ze met hun beide drievierde van de wereldmarkt controleren: Riedel (dat ook Spiegelau bezit) en Schott-Zwiesel. Keuze in vormen genoeg.