Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wijninvoerder Decanto

Decanto

Een jonge, frisse kijk op de Italiaanse wijnwereld

Karel Megens is een jonge dertiger, maar zijn kennis over de Italiaanse wijn is onmiskenbaar. Hij heeft er dan ook een jaar gewoond en gewerkt, leerde in een restaurant de Italiaanse keuken kennen, en raakte in de ban van de Italiaanse wijnen. Hij spreekt ook Italiaans, wat de contacten met de wijnbouwers ten goede komt.

"Vooral de manier waarop wijn in Italië beleefd wordt, spreekt mij enorm aan", vertelt Karel, "Ze praten niet in moeilijke technische termen, discussiëren graag over combinaties tussen gerechten en wijn, vertellen fascinerende verhalen over wijnbouwers en gaan altijd op zoek naar het plezier van wijn drinken."

Toen Karel terug in België kwam, stond zijn besluit vast: hij zou invoerder van Italiaanse wijnen worden. Maar niet zomaar een invoerder. Hij stelt drie belangrijke criteria voorop, en wijkt daar niet van af.

Ten eerste moet het om wijnen gaan die op een zo natuurlijk mogelijke manier gemaakt worden, biologisch en/of biodynamisch dus, gemaakt met de eigen gisten van de druif en met lage dosissen sulfiet. Ten tweede moeten ze evenwichtig en elegant zijn, niet puur op kracht en concentratie gericht. En ten slotte moeten het authentieke wijnen zijn, verbonden met de plaatselijke cultuur en natuur.

Het assortiment dat hij op basis van deze principes samenstelde, is dan ook boeiend. Je vindt er wijnen uit Toscane, Piemonte, Sicilië, Abruzzo, Marche en andere regio’s. Naast bekendere wijnen zoals Barolo, Chianti, Barbera d’Asti, Bolgheri, Montepulciano d’Abruzzo en Prosecco biedt hij ook minder bekende wijnen aan zoals Etna, Grignolino, Perricone en Friulano.

"Die minder bekende wijnen bieden vaak verrassend goede kwaliteit tegen lagere prijzen", legt Karel uit, "Daar ligt volgens mij de grootste toegevoegde waarde van een invoerder. De bekende dure namen invoeren, kan iedereen. Maar ik haal mijn informatie uit Italië zelf, omdat ik de taal ken. En daardoor kom ik makkelijker op het spoor van minder bekende domeinen, regio's en druiven, waarmee ik mijn klanten kan verrassen."

Decanto levert aan particuliere wijnliefhebbers, maar ook aan restaurants en wijnwinkels. De eigen wijnwinkel is elke woensdag en donderdag open van 13 tot 19 u., vrijdag en zaterdag van 10 tot 18 u., en zondag van 10 tot 12.30 u.

Decanto organiseert regelmatig proeverijen, waarbij Karel Megens zijn Italiaanse kookkunsten toont. De winkel is beschikbaar voor groepen die er een degustatie willen organiseren. Aankopen kunnen ook gebeuren via de webshop.

Decanto is een wijnzaak met een jonge, frisse kijk op de Italiaanse wijnwereld, gekoppeld aan een brede kennis ervan.

 Gegevens
Decanto
Brusselsesteenweg 137
1730 Asse
tel. 0477 83 07 26
info@decanto.be
www.decanto.be