Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Fijne wijnen van een vurig eiland

wijnnieuws

Fijne wijnen van een vurig eiland

Sicilianen staan bekend om hun vurige karakter. Maar op hun eiland worden verrassend fijne en evenwichtige wijnen gemaakt.

Eiland

De Siciliaanse wijnbouw bestaat al vierduizend jaar en genoot in de Oudheid veel aanzien. Maar door de economische achteruitgang van het eiland ging ook de wijnbouw stelselmatig achteruit. Tot Europese subsidies de oude wijntraditie van Sicilië deden heropleven. De resultaten in het glas verrassen menig wijnliefhebber.   

Zeewind

Door de ligging in het uiterste zuiden van Italië zou je zware, vurige wijnen verwachten. Maar omdat Sicilië een eiland is, is het omringd door zee. En de zeewind zorgt voor verkoeling van de wijngaarden, met een trage en evenwichtige rijping van de druiven tot gevolg.

Autochtone druiven

Zoals vele andere wijnstreken bezweek ook Sicilië voor de internationale druivenrassen. Maar een aantal domeinen pakt het anders aan: zij richten zich op een traditionele en meer persoonlijke manier van wijnmaken, met autochtone Siciliaanse druiven: nero d'avola en nerello mascalese voor rode wijn, en onder meer catarratto, grillo en inzolia voor witte. Daar vind je de boeiendste wijnen, met geuren en smaken die typisch zijn voor dit eiland. 

TIP: Domein Graci

- Graci, Etna Bianco & Rosso - € 21,70  - wijnenpatrickjublou.be.
Gelegen op de flanken van de vulkaan Etna, maakt dit familiedomein schitterende rode wijn van nerello mascalese, ook wel de pinot noir van Sicilië genoemd. De intens minerale witte wijn van carricante en cattaratto moet er niet voor onderdoen. Broer en zus Graci maken er een erezaak van om uitsluitend met druiven te werken die historisch verbonden zijn met dit unieke vulkanische terroir. 

Geproefd en goedgekeurd

- Valdibella, West-Sicilië - vanaf € 9,20 - decanto.be. Deze biodynamische coöperatie van wijnbouwers maakt bijzonder mooie wijnen van autochtone druiven met weinig tot geen toegevoegde sulfiet.

- Tenute Orestiadi, West-Sicilië - vanaf € 10,99 - chateauxvini.be. Prachtige wijnen, het resultaat van een unieke samenwerking tussen wijnbouwers en een culturele instelling, die de wijnbouw en ambachten van Sicilië in ere wil houden.

- Scilio "Valle Galfina", Etna Bianco en Rosso -  € 11,80 - grappolo.be. Al vijf generaties verbouwt de familie Scilio wijn op de Etna; de biologische wijnen van carricante (wit) en nerello mascalese (rood) zijn intens, expressief en elegant.

- I Custodi, Etna Bianco, Rosso en Rosato - vanaf € 16,10 - decanto.be. Topdomein met oude wijnstokken en zinderende wijn van vulkanische bodem; de lange rijping in grote foeders zorgt voor bewaarkracht.

- Azienda Francesco Tornatore, Etna Rosso en Bianco - € 18,50 - vinetiq.eu. Bijzonder fijne en precieze expressie van nerello mascalese, afkomstig van een wijngaard op 700 meter hoogte op de noordelijke flank van de Etna. Ook mooie wijn van carricante in wit.

 

Invoerders:
Decanto ( Asse )
Châteaux Vini ( Ternat )
Grappolo ( Torhout )
Patrick Jublou ( Bierbeek )
Vinetiq ( Strombeek-Bever )
toegevoegd op 30.03.2019