Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Headhunter maakt wijn

wijnnieuws

Headhunter maakt wijn

Vroeger was het een moeras waar tyfus en cholera heersten.Vandaag is het een van de meest gegeerde wijnstreken van Italië: de Maremma, aan de westkust van Toscane. Net daar heeft de directeur van de Belgische afdeling van het internationale headhuntersbureau SpencerStuart een wijndomein uit de grond gestampt: Podere La Pace. Voor Simone Maggioni, een Italiaan, was dat een beetje thuiskomen. Al blijft hij internationaal actief vanuit ons land, waar hij al ruim tien jaar woont: "Naast Italië kan ik mij op het vlak van wijn en gastronomie geen beter land voorstellen."

Maggioni kocht de grond, ongeveer 7 hectaren, in 2007. Op 5 hectaren plantte hij wijnstokken van Bordelese druivenrassen. Dit is immers de streek van wereldberoemde Italiaanse wijnen in Bordelese stijl, zoals Ornellaia, Masseto en Sassicaia. Ik kon zijn eerste jaargang 2013 proeven, en was verrast door de kwaliteit van zulke jonge wijnstokken. Kennelijk heeft Maggioni zijn executive search naar de juiste oenoloog en wijnmaker met succes afgerond.

De geschiedenis van deze streek begon met een tiental adellijke families uit Toscane. Op het einde van de negentiende eeuw lieten zij hun oog vallen op de Maremma, een moerassig gebied van 120 kilometer lang, kweekvijver van ziekten. Maar de families kochten er gronden, legden het gebied droog en ontwikkelden er industriële activiteiten.

Zoals het rijke adellijke families betaamt, hielden ze van wijn, vooral van Bordeaux. Ze begonnen zelf Bordelese druiven te telen: cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc. Die waren volgens de Italiaanse wijnwetgeving niet toegelaten, bijgevolg moesten de wijnen als "vino da tavola" (tafelwijn) gebotteld worden. Maar in 1965 overtroefde zo'n tafelwijn in een blinddegustatie alle premiers grands crus classés  van Bordeaux. De wijn heette Sassicaia ("land van de stenen"), en was op slag wereldberoemd. Iedereen sprak nu over het potentieel van deze Italiaanse streek voor Bordelese druivenrassen. De "tafelwijnen" werden voortaan "Super Tuscans" genoemd. En de wijnwetgeving werd aangepast.

Geen wonder dat ook anderen hun oog op de Maremma lieten vallen. Overal werden nieuwe wijngaarden aangelegd, omdat men ervan uitging dat het succes van Sassicaia over de hele streek zou uitdijen. Grote Italiaanse wijnbedrijven als Antinori en Gaja investeerden hier, maar ook kleinere wijndomeinen zagen een kans om door te breken. Zoals nu ook dat van Simone Maggioni.

 

De wijnen van Podere La Pace kunnen besteld worden op www.poderelapace.com

toegevoegd op 25.02.2017