Zuid-Amerika verkozen tot beste wijnbestemming ter wereld
Een Argentijns wijndomein is verkozen tot het beste ter wereld, vijf andere Zuid-Amerikaanse domeinen behoren tot de top 10. Zoals in de gastronomie zet Zuid-Amerika zich dus ook in de wijnwereld op de kaart. En wordt de Franse hegemonie doorbroken.
De prijsuitreiking van The World's Best Vineyards vond plaats in Rioja, de historische wijnstreek van Spanje. Het is een initiatief van de Britse mediagroep William Reed, gespecialiseerd in de voeding- en drankensector, die wereldwijde bekendheid verwierf met The World's 50 Best Restaurants. Ook hier bestaat de jury uit "leading experts" van de hele wereld, in dit geval Masters of Wine, sommeliers en andere wijnprofessionals. En net zoals The World's 50 Best Restaurants de Franse hegemonie in de gastronomie heeft doorbroken, zo kijkt ook deze top 50 met een mondiale blik naar de wijnsector.
In het algemeen worden de Europese wijnlanden, Frankrijk op kop, nog altijd beschouwd als superieur ten opzichte van de niet-Europese wijnlanden, de zogenaamde Nieuwe Wereld, omdat de wijnbouw daar later begon als gevolg van de kolonisering. Wijnen uit die Nieuwe Wereld kwamen dertig jaar geleden naar Europa, vooral in het lagere prijssegment. Dat er ook topwijnen in die landen gemaakt worden, drong maar moeizaam door, maar krijgt nu een duw in de rug. Er staan immers 27 domeinen buiten Europa in de top 50. En net zoals bij de laatste editie van 's werelds beste restaurants scoort Zuid-Amerika bijzonder goed met 15 domeinen, waaronder 6 domeinen in de top 10 èn een Argentijns domein op de eerste plaats. Allicht geen toeval, omdat culinaire cultuur en wijncultuur vaak hand in hand gaan.
Opmerkelijk is dat die groeiende faam van de Zuid-Amerikaanse wijnen te danken is aan druiven die oorspronkelijk uit Frankrijk kwamen. Zo werd de malbecdruif, die rond Bordeaux nogal stugge wijnen oplevert, ook in Argentinië aangeplant. Door het mildere klimaat konden er volle, ronde, verleidelijke wijnen van gemaakt worden: Argentijnse malbec is vandaag wereldberoemd.
De tannatdruif, met haar hoge gehalte aan bittere tannines, belandde dan weer in Uruguay. In het zuidwesten van Frankrijk bleven wijnen van tannat ruw en streng. Maar in Uruguay liet de druif zich van haar nobelste kant zien en kon het land er zijn doorbraak als wijnland mee forceren.
De carmenèredruif, verwant aan de merlot van Saint-Emilion, bleek in Frankrijk te gevoelig voor ziektes en schimmels. Maar in Chili, gezegend met uitzonderlijk gunstige condities voor wijnbouw, groeide ze uit tot de nationale trots.
Ook andere Franse druiven, zoals chardonnay, cabernet sauvignon en merlot, werden volop aangeplant, zodat Chili en Argentinië vandaag bij de tien grootste wijnproducerende landen horen.
Lange tijd bleven de wijnen van Zuid-Amerika onder de internationale radar, onder meer door de woelige politieke situatie met perioden van militaire dictatuur. Maar sinds de jaren 90 begonnen ze aan hun opmars in de wereldhandel. Franse drankengroepen en wijndomeinen kochten er zelfs wijngaarden op en investeerden er in wijndomeinen met de nieuwste technologie, vooral omdat het klimaat er veel milder en stabieler is dan in Frankrijk, en omdat de grond er nog erg goedkoop was.
Frankrijk staat overigens met 9 domeinen in de top 50, waaronder slechts 1 in de top 10. Het Franse Château Mouton-Rothschild en Château Haut-Brion, qua reputatie en prijs aan de wereldtop, vallen zelfs buiten de top 50 (respectievelijk op 57 en 52).
The World's Best Vineyards speelt vooral in op het groeiende wijntoerisme. Wijndomeinen overal ter wereld bieden immers niet langer alleen een wijnboetiek aan, maar steeds vaker ook geleide bezoeken en andere activiteiten, een restaurant, een hotel, tot zelfs een wellnesscenter. "Een belangrijke voorwaarde in onze jurering was dat het domein zich openstelt voor de wijnliefhebber", zegt Andrew Reed, managing director van de organiserende mediagroep. "Het heeft immers geen zin om domeinen te bekronen voor een wereldwijd publiek als dat publiek er niet welkom is. En er zijn nogal wat topdomeinen die geen bezoekers ontvangen."
Deze top 50 is dus geen lijst van domeinen waar je de beste wijnen ter wereld vindt, maar waar je als wijnliefhebber de beste totaalervaring krijgt. Een trend die zich vandaag ook in andere sectoren doorzet: niet alleen het product op zich telt, maar vooral de hele beleving errond.
De top 10
1. Catena Zapata, Mendoza, Argentinië
2. Marquès de Riscal, Rioja, Spanje
3. VIK, Cachapoal Valley, Chili
4. Creation, Hemel-en-Aardevallei, Zuid-Afrika
5. Château Smith Haut Lafitte, Pessac-Léognan, Frankrijk
6. Bodega Garzón, Maldonado, Uruguay
7. Montes, Colchagua Valley, Chili
8. Schloss Johannisberg, Rheingau, Duitsland
9. Bodegas Salentein, Mendoza, Argentinië
10. El Enemigo, Mendoza, Argentinië
Invoerders:Ad Bibendum ( Sint-Truiden )
De Kok ( Lier )
Start2Taste ( Waregem )
Magnus ( Kontich )