Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Seigneur Ruffus (Clos des Agaises)

wijntips

Seigneur Ruffus (Clos des Agaises)

België

Wijnhandelaar Raymond Leroy uit Binche wist al vele jaren dat een groot perceel grond in zijn eigen streek krijt bevatte, net zoals in Champagne. Maar de eigenaar, een landbouwer, wilde aanvankelijk de grond niet verkopen. Uiteindelijk lukte het toch. En toen Raymond er wijnstokken begon te planten in het jaar 2000, verklaarde iedereen hem gek. Hier in België waren de grond en het klimaat toch alleen geschikt voor aardappelen? Raymond wist wel beter. Uit liefde voor de wijn was hij oenologie gaan studeren aan de wijnschool van Montpellier. Hij wist dat de grond die hij had gekocht, het juiste "terroir" was voor schuimwijn. Krijt is een onvruchtbare bodem, zodat de wijnstok minder druiven produceert, waardoor ze rijper en meer geconcentreerd zijn, en meer smaak hebben. Maar krijt zorgt ook voor een ideale waterhuishouding van de wijnstok, wat ook cruciaal is voor de kwaliteit van de druiven. Krijt zorgt er immers voor dat regenwater goed gedraineerd wordt, zodat de wijnstok niet in het water blijft staan. Maar krijt houdt het water in de bodem ook vast, zodat de wijnstok in tijden van droogte toch voldoende water krijgt.

Raymond Leroy plantte meteen 4,5 hectare chardonnay aan en doopte zijn wijngaard "Clos des Agaises". Zijn eerste schuimwijn, van de oogst van 2003, werd op de Belgische wijnbeurs Megavino meteen bekroond als beste Belgische schuimwijn.

Vandaag is de "Clos des Agaises" uitgebreid tot 14 hectare, waarvan 10 op dit ogenblik in productie zijn. Eerst werd alleen chardonnay aangeplant, nadien is er ook pinot noir en pinot meunier bijgekomen om rosé te maken, en een mengeling van de drie druiven in uitzonderlijke jaargangen zoals 2009. De beide zonen van Raymond Leroy, Arnaud en John, werken nu ook mee.

De schuimwijn (die "Seigneur Ruffus" heet, naar de naam van een Middeleeuwse landheer in deze gemeente) is het product van een vakman: perfecte schuimvorming, romige textuur, fijne pareling, impressies van wit fruit en toast, en evenwichtig aangezoet, zodat de fraîcheur niet verloren gaat. Een schuimwijn die je in blindproeverijen met Franse champagne kan verwarren. Logisch. Want het terroir is gelijkaardig.


Invoerders:
Gegevens domein
Seigneur Ruffus (Clos des Agaises)
rue E. Lefèbure18
7120Haulchin
064/ 33.17. 52
www.vignobledesagaises.be