Wat is pet'nat?
Sinds de opkomst van de natuurlijke wijnen dook plots een nieuwe term op in de wijnwereld: pet' nat. De hippe afkorting van pétillant naturel, een natuurlijk sprankelende wijn dus. Het gaat om een witte wijn die tijdens de gisting al gebotteld wordt, en zijn gisting verder zet in de gesloten fles. Tijdens die voortzetting van de gisting blijven koolzuurbelletjes gevormd worden, maar deze keer zitten ze gevangen in de fles, zodat het eindresultaat een sprankelende wijn is.
Deze methode verschilt dus van de champagnemethode (ook "méthode traditionnelle" genoemd). Daarbij wordt eerst een witte wijn gemaakt, die pas na zijn volledig voltooide gisting gebotteld wordt. Aan die wijn wordt dan suiker en gist toegevoegd zodat er een tweede volledige gisting ontstaat in de fles. De sprankeling is dan ook krachtiger dan bij een pétillant naturel. Bovendien wordt in de champagnemethode de smaak vaak aangezoet met likeur ("dosage"), wat bij pet' nat niet gebeurt. Al kan pet' nat ook lichtzoet zijn, maar dat is dan omdat de gisting vroegtijdig wordt stopgezet zodat er onvergiste restsuiker achterblijft.
Pet' nat heeft alvast de harten van vele wijnliefhebbers veroverd. In trendy bistro's verdrong hij het klassieke glas champagne als aperitief. Bijkomend voordeel is dat pet' nat beduidend goedkoper is. Heel wat van die schuimwijnen vermelden niet eens een appellation, waardoor hun rebelse karakter, dat ingaat tegen de gevestigde orde in de wijnwereld, nog versterkt wordt. En daarmee ook hun populariteit.
Pascaline Lepeltier, de Franse sommelière van de New Yorkse gastro-bistro Racines, vertelde in La Revue du Vin de France dat er jaarlijks een "Pet-Nat Week" plaatsvindt in New York. "Champagne's hip younger sister" wordt pet' nat daar genoemd. "Sinds enkele jaren is het moeilijk om er nog aan te geraken", zei ze nog, "Vanaf het moment dat een nieuwe lading arriveert in New York, is ze meteen verkocht. De meeste flessen zijn zelfs al verkocht vòòr ze hier aankomen." "
Toch gaat deze nieuwe trend eigenlijk terug op een heel oude methode om schuimwijn te maken: de "méthode ancestrale" die honderd jaar vòòr de champagnemethode is ontstaan. Volgens deze methode worden er van oudsher schuimwijnen gemaakt in Franse wijnregio's als Bugey, Gaillac en Limoux. Die zijn dus ook pet' nat, al is die hippe term daar nog niet doorgedrongen.
Het Franse INAO (Institut National des Appellations d'Origine) kon deze oude authentieke methode niet langer negeren en besliste om er een aparte appellation voor te creëren. Dat die niet "pet' nat" zou heten, kon iedereen wel vermoeden: het werd de formelere benaming "pétillant originel". In de Loirestreek worden er al schuimwijnen onder die herkomstbenaming op de markt gebracht, andere streken zullen volgen. Maar de liefhebbers, die zullen van pet' nat blijven spreken.