Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Zijn er goede wijnen op Tenerife?

wijnnieuws

Zijn er goede wijnen op Tenerife?

Tenerife: 1 miljoen inwoners, 12 miljoen toeristen per jaar, het hele jaar door warm. Niet meteen de geschikte omstandigheden voor een cultuur van kwaliteitswijn. En toch ben ik gegaan: om een uitzonderlijk wijndomein te bezoeken, Viñátigo genaamd. Opgericht door een professor oenologie, Juan Jesús Méndez, die de autochtone druivenrassen van dit eiland - aangeplant toen er nog geen vastelander in short te bespeuren was - wilde laten herleven. Zijn wijnen zijn intussen gegeerd tot in New York en Hongkong.

Hoe doet deze man dat op een plek waar het altijd warm is? De wijnstok heeft immers één keer per jaar een koude periode nodig. Om tot rust te komen en krachten te verzamelen voor een volgende bloeiperiode.

"Maar op dit eiland zijn vele verschillende microklimaten", zegt Juan Jesús Méndez, "Je moet dus heel goed weten waar je je druiven moet aanplanten. Bovendien zijn de autochtone druivenrassen hier aangepast aan dit klimaat."

Uit de 82 (jawel, 82!) autochtone druivenrassen van Tenerife heeft Juan Jesús er 8 uitgekozen om hier wijn te maken. Zijn wijngaarden heeft hij eigenhandig aangeplant. Hij heeft nu 10 hectare. Daarnaast koopt hij druiven van nog eens 10 hectare van andere druivenkwekers aan.

"In Tenerife mag je trouwens geen andere druivenrassen importeren", zegt hij, "Uit schrik voor de druifluis. Dit eiland heeft immers niet te lijden gehad onder de plaag van de druifluis die op het einde van de negentiende eeuw haast alle Europese wijngaarden vernielde. Onze wijnstokken zijn dus niet beschermd door immune Amerikaanse onderstokken, zoals overal elders in Europa."

De vader van Juan Jesús was ook een wijnbouwer maar op zijn landbouwbedrijf kweekte hij daarnaast ook groenten en vee: "In die tijd kon je van wijn niet leven in Tenerife."

Pas met de komst van het toerisme, in de jaren 1950 en 60, werd het mogelijk om voltijds wijnbouwer te worden. Toen Juan Jesús het landbouwbedrijf van zijn vader overnam, richtte hij zich dan ook uitsluitend op wijn. De ligging ervan is alvast schitterend: vlakbij de zee. "De verkoelende zeewind is ook een van de redenen waarom het op Tenerife toch mogelijk is om elegante wijn te maken", zegt Juan Jesús.

Hij maakt niet minder dan 13 wijnen van één enkel druivenras, en 2 blends waarin verschillende rassen met elkaar vermengd worden. De meeste druiven zijn haast nergens anders in de wereld gekend: listán blanco en negro (waarvan de eenvoudigste wijnen in Tenerife gemaakt worden), gual (eigenlijk dezelfde druif als de boal van Madeira), marmajuelo, vijariego blanco en negro, negramoll, tintilla, baboso negro ... Het feit dat hij een professor oenologie is, proef je in de glazen: de wijnen zijn zuiver, nobel en evenwichtig. Helemaal niet wat je van een eiland zou verwachten waar 12 miljoen toeristen het hele jaar door de zon opzoeken.

 

 

 

Invoerders:
La Buena Vida ( Mol )