Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wijnen & gerechten

Tips voor wijnen bij ingrediƫnten en gerechten

Tonijn

Er is natuurlijk blauwvintonijn en geelvintonijn, en je bent misschien geneigd om bij eerstgenoemde soort eens rode wijn te proberen, vanwege de helrode kleur die aan vlees doet denken. (Vandaag wordt hij steeds minder verkocht omdat het een bedreigde vissoort is.)

Rode wijn past in ieder geval goed bij tonijn, al vind ik bij de bekende "salade Niçoise" een zuiderse roséwijn nog altijd de beste keuze.
Wit is bij vis natuurlijk nooit fout, maar in het geval van tonijn kan je je een eerder zuiderse witte wijn permitteren omdat je toch nogal wat kracht en kruidigheid nodig hebt om tegen het vette visvlees van de tonijn op te tornen.

Een groter verschil in wijnkeuze maakt het feit of de tonijn gebakken dan wel rauw is. Carpaccio van tonijn bijvoorbeeld kan niet met rode wijn leven, daar is een kruidige witte wijn voor nodig,
in de stijl van pinot grigio uit Italië, een droge pinot gris uit de Elzas, of een grauburgunder uit Duitsland. Probeer ook eens een witte Italiaanse wijn van de verdicchio-druif.