Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Geproefd en goedgekeurd: rode wijnen van de Loirestreek

wijntips

Geproefd en goedgekeurd: rode wijnen van de Loirestreek

Frankrijk , Loire

Rivier en streek

Loire is de naam van de langste rivier van Frankrijk, én van de wijnstreek waar ze doorheen loopt en uitmondt in de Atlantische Oceaan. Deze streek is vooral gekend voor haar witte wijnen van o.m. Sancerre, Pouilly-Fumé, Vouvray en Muscadet, en voor haar zoete wijnen uit de subregio Anjou. Maar de rode wijnen van de Loire verdienen meer aandacht, zeker in de lente en zomer waarin ze optimaal tot hun recht komen. (Opgelet: verwar de Loire niet met de veel kortere rivier Loir die ook door deze streek stroomt.)

Gevarieerd

Met zijn vele verschillende druiven, bodems en wijnstijlen is de Loirestreekzeer gevarieerd. In het algemeen behoort ze, door haar ligging in het midden van Frankrijk en de nabijheid van de Atlantische Oceaan, tot de koelere klimaatzones van de wijnwereld. Vandaar dat ook de rode wijnen er licht en verkwikkend zijn, met fruitige en florale aroma's, frisse tonen en minder alcohol.

Druiven

De bekendste rode Loirewijnen worden gemaakt van cabernet franc, ook gekend als druif in Bordeaux. Maar terwijl ze in Bordeaux gemengd wordt met andere druiven, worden de rode Loirewijnen alleen van cabernet franc gemaakt, in en rond dorpen als Chinon, Bourgueil en Saumur. Vooral in het oostelijke deel van de Loire (o.m. in Sancerre) staat ook pinot noir aangeplant, de druif van de rode bourgognes. Gamay, de druif van Beaujolais, komt eveneens voor. Verder zijn er regionale druivenrassen zoals pineau d'aunis en grolleau.

Temperatuur

Dat rode Loirewijnen vaak gekoeld geschonken worden, is een verkeerde gewoonte uit het verleden: deze wijnen verdienen dezelfde temperatuur als andere rode wijnen. Eventueel kan keldertemperatuur nog (rond 14 à 15°), maar zeker niet kouder.

Foodpairing

Rode Loirewijnen horen bij zomerse salades, charcuterie, kaas, gevogelte en wit vlees, maar passen ook verrassend goed bij gebakken en gegrilde vis en bij groentengerechten.


Geproefd en goedgekeurd

- Jacky Marteau, Touraine - € 9,95 - wijnhuisvandenbulcke.be. Sterke prijs-kwaliteitverhouding voor deze mooie frisse wijn van 100% gamay, de druif van Beaujolais.

- Couly-Dutheil, Chinon/Bourgueil - vanaf € 10,90 - magnuswijnen.be. Een van de grotere familiedomeinen in de Loirestreek, opgericht in 1921, met ruim 100 ha wijngaard; alle wijnen bieden hier een uitstekende prijs-kwaliteit.

- Domaine de la Chevalerie, Bourgueil - vanaf € 13,50 - wijnhuisvandenbulcke.be. Gecertifieerd biodynamisch domein, met een familiegeschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw, en waar alle wijnen getuigen van grote zuiverheid, finesse en elegantie.

- Château de Minière, Bourgueil - vanaf € 13,95 - start2taste.be. Biologisch wijndomein temidden van de natuur, sinds 2010 eigendom van de Belgische Kathleen Van den Berghe en haar man, die voortreffelijk werk leveren.

- Roger Champault "Les Pierris", Sancerre - € 15,66 - adbibendum.be. Soepele en smakelijke wijn van pinot noir, met zijn kenmerkende aroma's van kleine rode vruchten, van een familiaal domein dat al bestaat sinds de achttiende eeuw.

- Yannick Amirault "Côte 50", Bourgueil - € 16 - chxvini.be. Deze bekende wijnbouwer, die nu samen met zijn zoon werkt, bewijst met deze volle, fruitige, sappige wijn dat zijn grote reputatie in de Loirestreek volkomen terecht is.

- Charles Joguet "Les Petites Roches", Chinon - € 17 - chxvini.be. De wijnen van dit befaamde domein, opgericht door een kunstschilder, kunnen zeer duur zijn, maar deze wijn combineert zijn hoge kwaliteit met een aantrekkelijke prijs.

- Roland Fissier et Fils, Sancerre - € 19,98 - magnuswijnen.be. Sancerre is vooral beroemd om zijn witte wijnen van sauvignon blanc, maar deze wijnbouwer bewijst dat hier ook prachtige rode wijnen van pinot noir gemaakt kunnen worden.

- Gérard Fiou, Sancerre - € 20,91 - dulst.be. Familiedomein, vandaag in handen van de bekende wijnbouwersfamilie Bourgeois; op een ondergrond van silex worden de druiven geteeld voor deze opvallend volle, krachtige en gestructureerde pinot noir met bewaarpotentieel.

- Château de Fosse-Sèche, Saumur - vanaf € 22,95 - start2taste.be. Op dit eeuwenoud domein van monniken maken Adrien en Guillaume Pire, tweelingbroers met Belgische roots uit Namen, zeer zuivere en pure wijnen.

 

 


Invoerders:
Ad Bibendum ( Sint-Truiden )
Châteaux Vini ( Ternat )
Dulst Wijn met Advies ( Blanden )
Magnus ( Kontich )
Start2Taste ( Waregem )
Wijnhuis Vanden Bulcke ( Roeselare )
Gegevens domein
Geproefd en goedgekeurd: rode wijnen van de Loirestreek