Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Geproefd en goedgekeurd: funky wijnen

wijntips

Geproefd en goedgekeurd: funky wijnen

Hip
In hippe eethuizen heb je de term ongetwijfeld al eens gehoord van een even hippe sommelier: "funky" aroma's. Het maakt deel uit van een nieuwe wijntaal die ontstaan is met de opkomst van de natuurlijke wijnen. En die erop duidt dat deze wijnen anders geuren en smaken dan de wijnen die we tot dan toe gewend waren.

Natuurlijk
Om in de wijngaard schimmels, ziekten, insecten en onkruid te bestrijden, worden in de klassieke wijnbouw chemische middelen gebruikt: doeltreffend, maar schadelijk voor mens en milieu. Daarnaast worden in de wijnkelder, waar de wijn gemaakt wordt, articifiële additieven gebruikt: suikers, zuren, tannines, enzymen, sulfiet en aromatische gisten. De natuurlijke wijnen zijn ontstaan als reactie tegen deze werkwijze.

Wijngaard
Chemische middelen worden in de natuurlijke wijnbouw vervangen door biologische, of - nog strikter - door natuurlijke preparaten op basis van planten en kruiden. Tegen schadelijke insecten worden andere insecten ingezet die niet schadelijk zijn voor de wijnstok. Andere begroeiing ("onkruid") wordt getolereerd in de wijngaard.

Wijnkelder
Om de gisting op gang te brengen worden de eigen gisten van de druif gebruikt, en komt de wijnmaker zo weinig mogelijk tussen in het wijnmaakproces. Sulfiet (dat de wijn beschermt tegen oxidatie en bacteriën) wordt soms nog gebruikt, maar in minieme mate. Andere additieven worden volledig geweerd.

Funky of fout?
Hoe de natuurlijke wijnmaker precies te werk gaat, is niet altijd duidelijk, te meer omdat er nog geen erkende controle-organismen zijn. Er bestaat ook geen vastgelegde werkwijze over wat wel en niet toegelaten is. Vandaar dat de ene wijnmaker strikt in de leer is, terwijl de andere er de kantjes afloopt. En dat sommige natuurlijke wijnen onaangenaam ruiken, geoxideerd of verzuurd zijn, of hergisten in de fles. Die wijnen zijn dan niet meer "funky", maar gewoon fout.


Geproefd en goedgekeurd

- Hontza "Vendedor de Humo", Rioja, Spanje - vanaf € 11,95 - divino.be.
Van een purist als Iker Garcia krijg je de pure essentie van wijn: heerlijk gegist sap van gezonde biodynamische druiven, zonder toegevoegde gisten, sulfiet of filtering.

- Monte Dall' Ora, Valpolicella, Italië - € 13,90 - decanto.be.
Op deze "berg van goud" maken twee vrienden-wijnbouwers deze lichte, delicate en tegelijk zuivere en verfijnde rode wijn, anders dan andere Valpolicella-wijnen .

- Clos Fantine, Faugères, Frankrijk - € 14,25 - divino.be.
Dit familiedomein maakt deze volle en krachtige biodynamische wijn van grenache, syrah en carignan, gerijpt op oude vaten, met wilde aroma's van rozemarijn en tijm.

- Dubokovic,"Prije 6009 godina", Hvar, Kroatië - € 36,75 - winesoutoftheboxxx.be
Krachtige rode wijn van de Kroatische druif plavac mali (14,7% alcohol), met impressies van tabak, koffie en leder, gemaakt door een ex-professor aan de universiteit van Zagreb, "Prije 6009 Godina" betekent "6009 jaar terug" en verwijst naar de oudste sporen van de wijncultuur in Kroatië.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Invoerders:
Decanto ( Asse )
Divino ( Dendermonde )
Wines Out Of The Boxxx ( De Pinte )
Gegevens domein
Geproefd en goedgekeurd: funky wijnen