Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Waar vind je de fijnste wijnen ter wereld?

wijnnieuws

Waar vind je de fijnste wijnen ter wereld?

De trend van de krachtige wijnen is voorbij, we willen nu vooral weer fijne wijnen, vaak uit koelere klimaten, met meer frisse tonen en minder alcohol. En als je aan een wijnliefhebber vraagt waar je dan de fijnste wijnen vindt, dan is de kans groot dat het antwoord Bourgogne is.

Zelf zou ik nog specifieker zijn en er één gemeente uitpikken: Chambolle-Musigny. Die ligt in het meest vermaarde deel van Bourgogne, die strook van zestig kilometer tussen Dijon en Santenay die in 2015 door de UNESCO werd uitgeroepen tot werelderfgoed: de Côte d'Or.

Als je die glooiende streek binnenrijdt vanuit Dijon, dan is Chambolle-Musigny het vijfde wijndorp, na Marsannay, Fixin, Gevrey-Chambertin en Morey-Saint-Denis. En - nu we toch aan het namedroppen zijn - vóór Vougeot, Vosne-Romanée en Nuits-Saint-Georges. Mythische wijndorpen allemaal, maar qua verfijning spant Chambolle-Musigny de kroon.

Ragfijn, satijnig, van zijde en kant, als broos porselein: sinds mensenheugnis probeert men om de wijnen van Chambolle-Musigny in woorden te vatten. In Gevrey-Chambertin, op amper vijf kilometer, zijn de wijnen nochtans krachtiger. Even verderop beland je in Nuits-Saint-Georges, dat ook voor gespierde wijnen bekend staat. Vanwaar dan plots, in dat ene dorp, die uitzonderlijke finesse?

Het geheim bevindt zich in de bodem. Klei geeft krachtiger wijnen, kalk zorgt voor finesse. En in de bodem van Chambolle-Musigny zit beduidend meer kalk dan in andere dorpen.

Lange tijd heette Chambolle-Musigny gewoon Chambolle. In de vijftiende eeuw kwamen er geestelijken wonen. Toen kreeg het zijn eigen kerk die er nog altijd staat. En werden er rondom het dorp wijngaarden aangelegd. Eén van die wijngaarden - Le Musigny - werd zo beroemd dat hij de hoogste status van "grand cru" verkreeg en aan de naam van het dorp werd toegevoegd. Wat ook in andere Bourgondische dorpen gebeurde.

Chambolle-Musigny telt maar driehonderd inwoners, er zijn geen winkels, slechts twee restaurants, een oude linde uit de zestiende eeuw, en één caveau onder het straatniveau waar de lokale wijnen worden verkocht. Verder is er geen leven te bespeuren in de smalle straatjes en oude huizen.

Toch wonen hier enkele van de beste wijnbouwers die Bourgogne rijk is: Amiot-Servelle, Jacques-Frédéric Mugnier, Georges Roumier, François Bertheau, Comte Georges de Vogüé, Louis Boillot, Ghislaine Barthod. Je herkent ze aan het feit dat er geen plakkaten met "dégustation" of "vente de vins" voor de deur staan: zij hebben dat niet nodig, hun wijnen zijn altijd uitverkocht. Omdat ze bij de fijnste wijnen ter wereld horen. Helaas ook bij de duurste.

 

 

 

 

 

 

toegevoegd op 08.05.2023