Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Grüner veltliner

wijnnieuws

Grüner veltliner

Drink groen

Groen is de kleur van de lente die dichterbij komt, en ook de kleur van grüner veltliner die vaak een groenige schijn heeft. Hoewel het een autochtone druif van Oostenrijk is, wordt de wijn ervan door liefhebbers overal ter wereld gedronken. Vooral voor vegetariërs is het een veelzijdige druif, omdat ze wonderwel bij vele groentengerechten past. Probeer haar eens bij de eerste asperges van de lente: een verrukkelijke combinatie.

Streken

De wijnwetgeving in Oostenrijk is de strengste van heel Europa, waardoor de kwaliteit hoog is. Driekwart van het land is echter ongeschikt voor wijnbouw. Alleen in het oosten - rondom de hoofdstad Wenen - zijn klimaat en bodem optimaal. Daar hebben de wijnstreken Kamptal, Kremstal, Wachau en Wagram, gelegen langs de Donau, een grote reputatie opgebouwd voor grüner veltliner. De steile hellingen zorgen voor een optimale expositie ten opzichte van de zon. Warme zomers en koude winters, alsook een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht, verklaren de opmerkelijke aromatische expressie. De regio wordt bovendien door de Alpen beschermd tegen slecht weer. Door haar wereldwijde succes wordt grüner veltliner nu ook met succes in andere streken geteeld.

Kenmerken

Het meest kenmerkende aan wijnen van grüner veltliner is de toets van witte peper in de smaak. Daarnaast vind je ook impressies van appel, selder en citrus, soms met een vleugje honing. Heel aangenaam is het contrast tussen de rijke smaak en de frisse levendigheid.

Drie soorten

Naast de wijnstreek vind je op flessen grüner veltliner vaak een van deze termen: Federspiel, Steinfeder of Smaragd. Dat geeft een eerste idee van de wijnstijl: van lichter naar krachtiger, van frisser naar voller, van minder naar meer alcohol.

Kleinschalig

Oostenrijk heeft 55.000 hectaren wijngaard, die bewerkt worden door niet minder dan 40.000 veelal familiale wijnbedrijven. Dat geeft een idee van de kleinschaligheid van de domeinen. En van de levendige activiteit die in de Oostenrijkse wijnbouw heerst.

Geproefd en goedgekeurd

- Weingut Josef Ehmoser, Wagram 2019 - vanaf € 8,98 - magnuswijnen.be. Prima prijs-kwaliteit van een familiaal domein sinds drie generaties: mooi evenwicht tussen fruitig zoet en fris zuur, intense smaakexpressie en verrassend lange afdronk.

- Gerhard Markowitsch, Carnantum 2019 - € 9,95 - wijnhuisvandenbulcke.be. Door deze intense, levendige, pittige grüner veltliner weet je meteen waarom deze wijnbouwer uit een minder bekende regio al zo vaak werd bekroond.

- Weingut Weszeli, Kamptal 2019 - vanaf € 11,50 - vinetiq.eu. Wat een energie en expressie hebben deze wijnen! Davis Weszeli werkte eerst in de telecommunicatie alvorens hij zijn talent als wijnbouwer ontdekte in deze topregio.

- Weingut Rabl, Kamptal, Oostenrijk 2018 - vanaf € 11,95 - wijnen-dekok.com. Het wijngoed van Rudolf Rabl bestaat al sinds 1750; hij maakt frisse en fruitige wijnen die perfect passen bij groentengerechten en de Aziatische keuken.

 

 

 

Invoerders:
De Kok ( Lier )
Magnus ( Kontich )
Vinetiq ( Strombeek-Bever )
Wijnhuis Vanden Bulcke ( Roeselare )
toegevoegd op 12.03.2021