Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Muscadet: vier domeinen geproefd en goedgekeurd

wijnnieuws

Muscadet: vier domeinen geproefd en goedgekeurd

Zie jij muscadet ook als dat zurige, licht parelende wijntje dat vooral in het mosselseizoen geschonken wordt? Muscadet is meer dan dat.

Unieke wijn

Muscadet is de naam van de wijn, en ook van de streek rond de Franse stad Nantes waar hij gemaakt wordt. De druif heet melon de Bourgogne, en is inderdaad oorspronkelijk uit Bourgogne afkomstig. Vandaag wordt ze, in de hele wereld, alleen nog in Muscadet geteeld. Dat maakt muscadet tot een unieke wijn.

Beter dan je denkt

De streek Muscadet wordt van oudsher gedomineerd door grote handelshuizen die eerder op kwantiteit dan op kwaliteit mikken. Maar er zijn ook goede wijnbouwers, die trots zijn op hun unieke druif, en er verrukkelijke wijn van maken. Helaas hebben zij het vaak moeilijk om voor hun werk een eerlijke prijs te krijgen. 

Wat betekent "sur lie"?

De vermelding "sur lie" op een fles betekent dat de wijn een aantal maanden gerijpt heeft op zijn bezinksel ("lie"). Daardoor wint de wijn aan smaak en volheid.

Kan je muscadet bewaren?

De meeste muscadet wordt gemaakt om jong te drinken. Maar de betere muscadet kan makkelijk tot tien jaar rijpen en wordt dan een ware verrukking.

Wat eet je bij muscadet?

Muscadet is een maritieme streek waar de Loire uitmondt in de Atlantische Oceaan. Vandaar dat muscadet perfect samengaat met vis en schaal- en schelpdieren, in het bijzonder mosselen en oesters. Ook goed bij geitenkaas.

Geproefd en goedgekeurd


- Château de la Ragotière, 2016 - € 8,29 - magnuswijnen.be.
De broers Couillaud horen bij de beste wijnmakers van Muscadet. Een typische muscadet, levendig en fris, met een prima verhouding tussen prijs en kwaliteit.

- Pierre Luneau-Papin, 2014/15 - vanaf € 10,65 - cavesdefrance.be / wijnmakelaarsunie.be.
Dit familiedomein bestaat al negen generaties. Verschillende wijnen tonen elk een ander karakter van muscadet, tot en met de topcuvée Excelsior van wijnstokken van 80 jaar oud.

- Domaine Bonnet-Huteau, 2013/14  - € 11,90 - divinewines.be.
Uitstekend familiedomein dat haar streek en druif koestert en overgeschakeld is op de biodynamie, die alle artificiële middelen uit het wijnmaakproces weert.

- Vincent Caillé, 2012 - € 17,25 - troca-vn.be.
Wat een wijnmaker! Niet alleen de druif (melon de Bourgogne), ook de stijl en kwaliteit van zijn wijnen doen aan bourgogne denken. Ze rijpen trouwens 42 maanden lang in oude bourgognevaten.

 

Invoerders:
Divine Wines Brussel ( Brussel )
Troca Vins Naturels ( Oostnieuwkerke )
Caves de France ( Schoonaarde (Dendermonde) )
Magnus ( Kontich )
toegevoegd op 17.09.2017