Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Drama in Italiaans topdomein Soldera

wijnnieuws

Drama in Italiaans topdomein Soldera

Case Basse di Gianfranco Soldera (kortweg Soldera) is een van de beste, duurste en beroemdste wijndomeinen van Italië, gelegen in de al even beroemde wijnstreek Brunello di Montalcino. Een fles Soldera kost om en bij de 200 euro, voor oudere jaargangen wordt nog meer betaald.

In de nacht van 2 op 3 december zijn vandalen in de kelder van Soldera binnengedrongen en hebben daar alle vaten, waarin de wijn lag te rijpen, laten leeglopen. Zes volledige jaargangen, van 2007 tot 2012, zijn hierbij op de vloer terecht gekomen, waardoor 600 hectoliter van de duurste Italiaanse wijn onherroepelijk verloren is gegaan. Tegen 200 € per glas werd daarmee 15 miljoen euro marktwaarde vernietigd.

Gianfranco Soldera is een van de meest getalenteerde wijnmakers van Italië en genoot een wereldwijde cultstatus onder wijnliefhebbers. Naast een financiële ramp is dit ook een zware mentale klap voor deze wijnmaker die met de allergrootste zorg werkte in zijn wijngaard en wijnkelder.

De zoon van Gianfranco Soldera spreekt van een daad die aan afpersing door de mafia doet denken. Nochtans hadden hij en zijn familie nooit bedreigingen ontvangen.
Anderen spreken van een wraakactie die te maken heeft met het Brunello-schandaal in 2008, toen verscheidene producenten ervan beschuldigd werden hun wijnen te vermengen met wijn van illegale druivenrassen. Het gerucht deed de ronde dat Gianfranco Soldera de "verklikker" was.

Gianfranco Soldera is een voormalig verzekeringsmakelaar die in het begin van de jaren '70 Milaan verliet. Hij vestigde zich in een oude boerderij in het Toscaanse dorp Montalcino en begon er in 1972 wijnstokken van sangiovese grosso te planten, tot hij uiteindelijk een wijngaard van 23 hectare had.

toegevoegd op 05.12.2012