Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Uit het archief van de wijnschrijver

gerijpte artikels, columns, verhalen, reportages

Champagne & andouillette

Welke stad komt spontaan in u op als u aan Champagne denkt? U hoeft het mij niet te zeggen: Reims of Epernay. Dacht u ook aan de stad Troyes? Ik denk het niet. En toch ligt daar vlakbij een belangrijk deelgebied van Champagne: de Côte des Bar, ook wel aangeduid met Aube, de naam van het departement en de rivier die erdoor stroomt. Steeds vaker spreekt men nu - wellicht op advies van regiomarketeers - van "Aube en Champagne". Zo bevestig je het feit dat deze regio deel uitmaakt van het wereldberoemde Champagnegebied. Want dat wordt wel eens vergeten door het grote publiek.

De Aube (sorry, Aube en Champagne) ligt op ongeveer 400 kilometer van Brussel. Landgenoten die via Mons en Reims naar het Franse zuiden reizen, rijden er doorheen. Maar ze stoppen er niet, omdat ze nog maar pas vertrokken zijn. Op de terugweg evenmin: dan zijn ze bijna terug thuis. En de Belgen die voor een weekend naar Champagne gaan, kiezen meestal voor de streek tussen Reims en Epernay: die is bekender en ligt dichter bij huis. Op die manier valt de Côte des Bar altijd tussen twee stoelen.

De streek heeft nog een ander nadeel: er zijn geen grote bekende champagnehuizen gevestigd. Klinkende namen als Mumm, Veuve Clicquot, Piper-Heidsieck, Taittinger, Ruinart en Moët & Chandon vind je er niet. Al komen die huizen hier wel allemaal een deel van hun druiven halen. Niet alleen omdat ze er in hun eigen streek niet voldoende hebben. Ook omdat de Aube zuidelijker ligt en de druiven hier doorgaans beter rijp worden, in het bijzonder de pinot noir.

Ach, voor mij is die afwezigheid van grote champagnehuizen net een goede reden om naar de Aube te gaan. De meeste van die bekende merkchampagnes staan stijf van de suiker, ik gruw er steeds meer van. Niet dat men in de Côte des Bar de suikerpot alleen voor de koffie gebruikt, maar je treft er toch meer kleinschalige familiale domeinen aan, die nog eens een eigenzinnige keuze durven te maken in plaats van de gemiddelde smaak van het brede publiek achterna te hollen.

Zo is de Aube het speelterrein van jonge opkomende talenten als Cédric Bouchard met zijn champagne Roses de Jeanne, die al op de wijnkaarten van de beste restaurants van Frankrijk staat. Hier woont en werkt Emmanuel Lassaigne die haarfijne, droge en delicate champagnes maakt. Fans van natuurlijke wijnen verdringen zich voor de champagnes van Vouette & Sorbée, beendroog en complex. En voor die van het biodynamische domein Fleury. In het algemeen bieden de champagnes hier een zeer goede verhouding tussen prijs en kwaliteit, zoals die van Drappier, het grootste familiale domein van de Aube. En die van Michel Jacob die in het domein van zijn schoonvader Serge Mathieu zeer elegante, evenwichtige champagnes aflevert.

De Aube heeft een ander groot voordeel: ze is veel mooier dan de streek tussen Reims en Epernay. De prachtige eeuwenoude dorpjes werden goed geconserveerd. Daarom loont het de moeite om minstens één nacht in Troyes te verblijven, want ook hier zijn vele middeleeuwse gebouwen bewaard gebleven (foto). Maar een andere reden is minstens even belangrijk: Troyes is namelijk de stad van de andouillette, die legendarische worst van ingewanden. Velen staan daar huiverig tegenover, maar dat komt omdat ze de echte goede en zuivere variant nog niet geproefd hebben. De beste andouillette ter wereld vind je in de bistro-wijnbar Aux Crieurs de Vin. Daar drink je dan een van de uitmuntende champagnes bij die op de wijnkaart staan. Een "choc" tussen glamour en boerenerf: heerlijk! In Reims en Epernay zouden ze dit heiligschennis vinden. Daar eisen ze op z'n minst foie gras en oesters bij hun champagne.