Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Uit het archief van de wijnschrijver

gerijpte artikels, columns, verhalen, reportages

Neem je best de aangepaste wijnen bij een menu?

Je kent de formule wel: het restaurant stelt een menu in verschillende gangen voor waarbij je, tegen betaling van een meerprijs, ook de bijpassende wijnen kan krijgen. Vele mensen vinden dat aantrekkelijk. Zo kan je verschillende wijnen ontdekken in plaats van één enkele, en bovendien werd elke wijn uitgezocht om perfect te passen bij elk gerecht. Althans dat is het beeld dat opgehangen wordt. Want je hoort ook  kritische geluiden. Zo'n totaalpakket zou de restaurateur toelaten om wijnen uit goedkopere prijsklassen duurder te verkopen, omdat de winstmarges van de afzonderlijke wijnen er makkelijker in te verbergen zijn. Dat komt overeen met de klacht van menig wijninvoerder dat restaurateurs en sommeliers bij deze "menuwijnen" vooral naar de prijs kijken, en zware druk uitoefenen om kortingen te krijgen. Die natuurlijk niet de klanten van  het restaurant ten goede komen.

Het is daarom altijd nuttig om bij dergelijke "menu's met aangepaste wijnen" de totale meerprijs van je tafel te berekenen, en dan in de wijnkaart na te gaan of je voor diezelfde prijs niet beter af bent met een goede fles die je zelf kan kiezen.

In elk geval raad ik aan om vooraf te vragen wèlke de wijnen zijn die bij het menu horen, en waarom precies die wijnen gekozen werden. Zo kan je beter inschatten of ze je wel zullen bevallen, en of de gevraagde meerprijs gerechtvaardigd is.

Ach, die menu's met aangepaste wijnen: ik zou ze wel altijd willen nemen. Want op zich is het een prima formule. Ook ik drink liever verschillende wijnen per glas in plaats van verschillende glazen van één en dezelfde fles. Maar ik ben er sceptisch over geworden. Omdat niet alle restaurants de belofte "een goede aangepaste wijn bij elk gerecht" echt waarmaken. Ik kies er alleen voor in restaurants waar evenveel aandacht en liefde is voor de wijn als voor het eten, en waar de kok en de sommelier nauw samenwerken. Pas dan kan je combinaties krijgen waar je zelf nog niet aan gedacht had, en die zowel de wijn als het gerecht naar een hoger niveau tillen.

Stilaan breekt een andere formule door in restaurants, waar ik een groot voorstander van ben: de mogelijkheid om van verschillende wijnen een glas te krijgen, zodat je zelf je keuze kan maken. Zo kan je ook eens een topwijn drinken in een restaurant, zonder dat je meteen voor een hele fles moet betalen. Belangrijk is dan wel dat de openstaande wijnflessen beschermd worden tegen oxidatie. Daar bestaan tegenwoordig goede systemen voor, zoals WineFit en Enomatic. Helaas zijn er nog niet veel restaurants die deze formule aanbieden. Waardoor onze keuze als klant beperkt wordt tot ofwel een volledige fles, ofwel de aangepaste wijnen in het menu.

Maar dat zal veranderen. De trend in het buitenland wijst de weg. België zal wel volgen.