Is een grand cru altijd een betere wijn?
"Grand cru" (met of zonder de toevoeging "classé"): het staat goed op het etiket van een wijnfles. Maar wat is zo'n vermelding waard?
Om te beginnen verschilt de waarde van zulke eretitel van streek tot streek.
In Saint-Emilion bekronen ze nogal makkelijk: er zijn meer dan 100 Grands Crus, 64 Grands Crus Classés en 18 Premiers Grands Crus Classés. De lijst van Grands Crus wordt elk jaar herzien, de twee andere elke tien jaar. De beslissing van de jury veroorzaakt vaak heibel, want zo'n titel verhoogt de commerciële waarde van een wijn. En daar is het om te doen. Een klassement is als het ware een "marketinginstrument" voor de streek, dat trouwens niet alleen de "grand cru"-domeinen ten goede komt, maar alle domeinen die de merknaam Saint-Emilion op hun fles dragen.
Merkwaardig genoeg kent de aangrenzende appellatie Pomerol, ook een topterroir, geen grands crus. Wat aangeeft dat een titel niet noodzakelijk duidt op de beste wijnen van een regio.
In Haut-Médoc - op de andere oever van de Garonne - bestaat al sinds 1855 dezelfde lijst van wijnen, geklasseerd als Premier, Deuxième, Troisième, Quatrième en Cinquième Grand Cru Classé. Zonder herziening. Al gingen sommige domeinen door periodes waarin zij hun klassement niet meer waard waren. Terwijl anderen een opname in de lijst hadden verdiend. Maar hier vindt men het terroir, de natuurlijke omgeving van de wijngaard, het belangrijkste. En die verandert niet. Eigenlijk gaat het dus om een klassement van het potentieel van een wijn, los van het feit of het domein goed of slecht gerund wordt. Er bestaat ook een bijkomende hitparade van 260 Crus Bourgeois, een soort "troostprijs" voor domeinen die geen toegang hebben tot het immobiele klassement van 1855.
In Pessac-Léognan, die andere beroemde streek van Bordeaux, wordt alleen over Cru Classé gesproken. De zoete wijnen van Sauternes worden dan weer geklasseerd in Premier Grand Cru Classé (alleen Château d'Yquem), Premier Cru Classé en Deuxième Cru Classé.
Dit ging alleen nog maar over Bordeaux. In het hart van Bourgogne wordt de titel Grand Cru gereserveerd voor een dertigtal historische wijngaarden (waaronder legendarische namen als Le Chambertin, Le Montrachet en La Romanée-Conti). Daaronder heb je de Premier Cru-wijnen. Maar die zijn soms beter dan hun grote broers. Wijngaarden met de status van Grand of Premier Cru worden immers meestal door verschillende wijnboeren bewerkt. De ene doet er alles aan om die status waard te zijn, de andere profiteert ervan om n' importe quoi te maken.
Minder beroemde wijnstreken wilden natuurlijk niet achterop blijven. In Elzas werd eveneens de titel Grand Cru toegekend aan een aantal wijngaarden. En in Provence werd de term Cru Classé geïntroduceerd.
Besluit? Proef de wijn in uw glas, en maak uw eigen klassement.