Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wijnen & gerechten

Tips voor wijnen bij ingrediënten en gerechten

Kip


Bij kip moet je niet twijfelen: pinot noir is de begeleider bij uitstek van gevogelte. Maar chardonnay is ook mogelijk.

Als de kip met rode wijn wordt klaargemaakt (zoals in het bekende gerecht "coq au vin") ligt rode wijn voor de hand. In Beaujolais wordt daarvoor vaak een plaatselijke rode wijn gebruikt, en dan is het gebruikelijk om er een cru uit Beaujolais (Fleurie, Morgon, Chiroubles ...) bij te drinken.

Kip kan op vele manieren bereid en begeleid worden, en omdat het vlees zelf niet zo uitgesproken van smaak is, kan de wijn aangepast worden aan de saus of de groente.
Zo is de bekende "vol-au-vent" beter gediend met een romige chardonnay, terwijl kip in tomatensaus het prima kan vinden met een barbera, montepulciano of sangiovese uit Italië, of een rode wijn uit de zuidelijke Rhônevallei of uit Provence.

Bij kip curry hoort dan weer gewürztraminer (een wijn die het prima doet bij alle currygerechten), en de Indische kip tandoori heeft rosé of zuidelijke rode wijn nodig. Wat vele mensen niet weten, is dat bij pikante gerechten wijnen met tannine het meestal heel goed doen.