Beaumes-de-Venise: meer dan alleen zoete muskaatwijnen
De gemeente Beaumes-de-Venise, in de zuidelijke Rhônevallei tussen Montélimar en Avignon, kent u allicht van de Muscat de Beaumes-de-Venise, een zoete wijn van de muskaatdruif. Hij wordt zoet door mûtage, een procédé waarbij men alcohol toevoegt aan het gistende druivensap om de gisting te onderbreken, zodat er onvergiste suiker in de wijn achterblijft. Daardoor ligt het alcoholgehalte van deze wijn hoger dan bij droge wijn: tussen 15,5 en 17 %. In Frankrijk noemt men zo'n wijn vin doux naturel.
Wat minder wijnliefhebbers weten, is dat in Beaumes-de-Venise ook droge rode wijnen worden gemaakt, die bij de beste van de zuidelijke Rhônevallei horen. Lange tijd werden in deze gemeente alleen wijnen gemaakt onder de benaming Côtes du Rhône Villages, een appellatie die kwalitatief een trapje hoger staat dan de algemene appellatie Côtes du Rhône. De rode wijnen van Beaumes-de-Venise vielen echter zodanig op dat ze later de toelating kregen om hun gemeentenaam toe te voegen aan de benaming Côtes du Rhône Villages, wat de bekendheid ervan alvast verhoogde. Ook heel wat andere gemeenten verkregen gaandeweg dat recht.
Maar in 2005, na een procedure bij de bevoegde overheidsinstantie die tien jaar aansleepte, kon Beaumes-de-Venise eindelijk aanspraak maken op de hoogste status: die van cru. Daardoor mochten de wijnbouwers de algemene appellatie Côtes du Rhône Villages vervangen door uitsluitend de gemeentenaam. Op die manier sloot Beaumes-de-Venise aan bij de elite van de zuidelijke Rhônevallei, tussen bekende gemeenten als Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras en Lirac die al veel langer een cru zijn.
Die status heeft Beaumes-de-Venise echt wel verdiend. De rode wijnen zijn harmonieus en evenwichtig, elegant en fluwelig, soepel en sensueel. Terwijl vele andere wijnen door de hitte van de zuidelijke Rhônevallei geteisterd worden door een overdosis alcohol, wordt dit in Beaumes-de-Venise wonderwel onder controle gehouden. Onder meer door de hoge ligging van de wijngaarden waar het koeler is. En door het feit dat hier, in de traditionele mix van grenache, syrah, carignan en cinsault, tot 10% witte druiven zijn toegestaan.
Weet u overigens waar de naam Beaumes-de-Venise vandaan komt? Venetië heeft er alvast niets mee te maken. "Beaumes" komt van "balmes", de benaming voor grotten die zich in deze streek in en naast de wijngaarden bevinden. Wijnbouwers kunnen er schuilen tegen de hitte en er hun werktuigen tijdelijk opbergen. "Venise" komt dan weer van het vroegere graafschap Comtat de Venaissin, waarvan de gemeente deel uitmaakte.
Nog interessanter vindt u misschien de prijs die u voor een rode Beaumes-de-Venise betaalt: tussen 10 en 15 euro. Ga die kwaliteit elders maar eens zoeken voor die prijs.