Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Een Franse druif in Argentinië

wijnnieuws

Een Franse druif in Argentinië

De Franse malbec: verhuisd en verbeterd

In haar bakermat Zuidwest-Frankrijk heeft malbec nooit veel wijnliefhebbers verleid: de druif leidt er tot donkere, stroeve, stugge wijnen. Maar in Argentinië toont ze zich van haar beste kant. Daar blijkt zij in staat om wijnen te leveren die geurig, fruitig, fluwelig en mondvullend zijn. Wijnen die je snel kan drinken maar die ook goed ouderen. Kortom: wijnen die alles hebben om de hedendaagse wijndrinker te bekoren.

Lange tijd maakte malbec deel uit van de beroemde Bordeaux-mélange (naast cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot en petit verdot). Maar het plaatselijke klimaat lag haar niet: de opbrengst was onregelmatig, en de druif bleek gevoelig voor rotting. Geleidelijk aan verdween malbec dan ook uit Bordeaux. Maar in de nabijgelegen appellatie Cahors bleef zij de belangrijkste druif. Al sloeg zij ook daar nooit aan bij het wijnminnende publiek. Tot ze in de tweede helft van de negentiende eeuw verhuisde naar Argentinië. Vandaag is Argentijnse malbec een begrip onder wijnliefhebbers.

Hoe komt het dat deze druif zoveel betere resultaten geeft, zo ver van haar bakermat?
In de eerste plaats ligt dat aan het warmere klimaat: de malbec wordt in Argentinië goed rijp, wat de tannines merkelijk verzacht. Tegelijk zijn er  in de hooggelegen wijnstreken grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, zodat de rijping geleidelijk verloopt en de frisse zuren niet verloren gaan. Ten slotte is er het droge klimaat, waardoor de malbec zijn grote probleem in Frankrijk, rotting, hier niet kent.

Nochtans heeft het lang geduurd eer deze "nieuwe" malbec door de wijnwereld werd opgepikt. Dat komt omdat de Argentijnse wijndomeinen gedurende lange tijd al hun wijn kwijt raakten op de binnenlandse markt. Maar in 1999 - toen er een diepe economische crisis uitbrak - veranderde dat. Doordat de binnenlandse vraag instortte, moesten de wijnbedrijven zich op de buitenlandse markt richten. Door de devaluatie van de peso waren hun wijnen bovendien zeer goedkoop geworden, wat de internationale opmars van de Argentijnse malbec heeft versneld.

Dat ontging moederland Frankrijk niet. De Franse groep Pernod Ricard kocht een van de grootste Argentijnse wijnbedrijven, Etchart. Moët & Chandon richtte er Bodegas Chandon op. En ook de bekende broers Lurton en de oenoloog Michel Rolland uit Bordeaux streken er neer. De Fransen doen vaak wat minachtend over wijnen uit de Nieuwe Wereld. Maar als puntje bij paaltje komt, investeren ze er wel.

Goede Argentijnse wijnen van malbec worden ingevoerd door kaapwijn.be, wijnen-dekok.com en adbibendum.be

Invoerders:
Ad Bibendum ( Sint-Truiden )
Kaapwijn Import De Leeuw ( Kampenhout )
De Kok ( Lier )