Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Hoe was 2011 in Italië, Spanje en Duitsland?

wijnnieuws

Hoe was 2011 in Italië, Spanje en Duitsland?

ITALIE

Het noorden van Italië (Piemonte, Veneto, Friuli ...) kende in 2011 over het algemeen een goed tot zeer goed jaar. Trentino en Alto Adige kunnen zelfs als een schitterend jaar bestempeld worden. In centraal en zuidelijk Italië (vanaf Toscane naar beneden toe) ligt het iets moeilijker. Hier moet je eerder voortgaan op de kwaliteit en reputatie van het afzonderlijke wijndomein, want de kwaliteit van de wijn is eerder heterogeen.

Toscane kreeg de hittegolf die uit het Afrikaanse zuiden kwam over zich heen in de tweede helft van augustus. Vele domeinen zagen zich geconfronteerd met de moeilijkheid om in de vroegrijpende rassen voldoende frisheid en zuren te behouden. Gelukkig waren de nachten wel voldoende fris zodat er geen echt grote problemen opdoken zoals in 2003. De meeste domeinen begonnen wel zo'n drie weken vroeger dan normaal te oogsten. De merlotdruif zag het meeste af van de hittegolf.
Qua appellaties had Chianti Classico met zijn arme stenen bodems het bijzonder moeilijk om voldoende frisheid te bewaren terwijl appellaties met diepere bodems zoals Montepulciano, Montalcino en Maremma het iets gemakkelijker hadden.

In het zuiden kreeg men af te rekenen met talrijke regenbuien in juli wat de druiven deed opzwellen, terwijl in augustus een hittegolf de druiven alweer uit balans bracht. Ook in Sicilië kwam het warme weer opzetten vanaf midden augustus. De witte druivenrassen en de vroegrijpe syrah profiteerden van het weerspatroon. Maar september bracht talrijke regenbuien wat de wijnbouwers dwong om hun laatrijpende rassen zoals nero d'avola en cabernet sauvignon vroeger dan gepland te oogsten.

SPANJE

Uit Spanje bereiken ons niets dan positieve berichten. Ribera del Duero en Rioja kenden al een zeer goed jaar 2010, en die lijn wordt kennelijk doorgetrokken. Penedès is een vrij heterogene streek, wat resulteert in een meer heterogene kwaliteit.

De witte wijnen van Rueda (met de verdejo-druif) krijgen alsmaar betere scores van de internationale pers, wat gezien de ligging in het warme hart van Spanje toch opmerkelijk is. Ook de witte wijnen van Rias Baixas, aan de Atlantische Oceaan, kennen een prima jaar.

DUITSLAND

Duitsland was in het laatste decennium gezegend met verschillende schitterende jaargangen. Op 2006 na, kunnen we spreken van een parade aan mooie tot zelfs grote jaargangen. 2007 en 2009 waren de eerdere warmere jaargangen met wijnen die zich sneller openen. 2008 en 2010 waren de zogenaamde “koelere” jaargangen, jaren die de goede wijnbouwers verkiezen omdat ze daar hun echte talent kunnen tonen .

En 2011? Die zal eerder in de "warme" jaren thuishoren, al begon het jaar met de schadelijkste vorst in mei sinds 50 jaar. In verschillende gebieden (o.a. Franken) leidde dit tot 80% schade. Een financiële ramp, en dit na een jaargang 2010 waarin de rendementen al een stuk lager waren. De zomer was middelmatig, met vrij veel regen die aanhield tot eind augustus, in combinatie met onweders. De extreme hagel was bij momenten vernietigend: delen aan de Mosel, Baden (Durbach), noordelijke Pfalz, zuidelijk en oostelijk Rheinhessen. Vele wijnbouwers verloren de moed en trokken (te) snel naar de wijngaard. Ze hadden betere gewacht. Want in eerste helft van september kwam het keerpunt: weken aan een stuk prachtig weer. De laatrijpe rassen (Riesling, Spätburgunder, Silvaner,…) profiteerden ten volle en de wijnbouwers die hadden gewacht met oogsten werden de winnaars. De botrytis die toch vaak 10% van de druiven aantastte werd door de topdomeinen perfect uitgeselecteerd en gaf vaak schitterende Auslese (en hogere) kwaliteit. Manuele pluk en streng selecteren was  het credo. Gezonde druiven met relatief hoge mostgewichten en goede zuurbalans hebben in 2011 wijnen gegeven met een rijkere stijl.

Voor invoerders gespecialiseerd in Italiaanse, Spaanse en Duitse wijn: zie rubriek "Wijninvoerders"