Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Witte topwijn in Rioja? Ontdek Artuke.

28 februari 2023

Witte topwijn in Rioja? Ontdek Artuke.


Chablis-like witte wijn van ons favoriet familiedomein uit Rioja: Artuke “Trascuevas”

Chablis? Lees even mee:

  • Een wijn gemaakt van 100% Viura, een typisch Spaanse druivensoort met veel potentieel die zowel stevig en rond kan zijn, als subtiele toetsen van zijn terroir kan weerspiegelen. Klinkt als Chardonnay?
  • Deze Viura heeft een zekere rondeur, maar wat vooral uit het glas springt is zijn mineraliteit en fraîcheur. Toch het kenmerk van de Chablis-wijnen in Bourgogne…
  • De broers van Artuke hebben de witte druiven voor deze wijn hoofdzakelijk gevonden op kalkrijke ondergronden; vandaar net de mineraliteit. Waar ergens in Frankrijk vinden we dit terroir…? Juist!

We kennen Artuke natuurlijk van zijn top rode wijnen; helemaal in de Bourgondische filosofie, vinificatie per perceel. Als u op onze exclusieve jubileumtasting was begin december, heeft u echter ook al kennis kunnen maken met hun witte wijn.

Het betreft een witte wijn op basis van Viura in hoofdzaak, met een klein beetje Malvasia en Palomino. Enkel oude wijnstokken van kalkbodems. Vanzelfsprekend biologisch bewerkte wijngaarden, handmatige oogst en enkel gebruik van natuurlijke gisten uit de wijngaard.

De wijn is niet alleen rijk en complex, maar heeft vooral veel fraîcheur door zijn rijping op fouders en cuves cement. De houtrijping is dus slechts zeer subtiel aanwezig.

Volheid, frisheid en mineraliteit in één glas.

KLIK HIER
 

Invoerder
La Buena Vida
Verlipark, Unit B.1.26, Lichtstraat z/n
2400 Mol
tel. 014/45.13.03
info@labuenavida.be
www.labuenavida.be

 Zoek2023