Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Het druivenduo dat de wereld veroverde

wijntips

Het druivenduo dat de wereld veroverde

Blends

Heel wat wijnen worden gemaakt van één druivenras. Maar er worden ook blends van verschillende druivenrassen gemaakt, die elkaar aanvullen en gecombineerd een smaakervaring opleveren die beter en rijker is dan in een wijn van één enkele druif. De blend die zonder twijfel het meest succesvol is geweest, en overal ter wereld wordt toegepast, is die van cabernet sauvignon en merlot.

Complementair

Het grote succes van dit druivenduo is gebaseerd op de complementariteit van beide druiven. Cabernet sauvignon gaat door als een van de meest nobele druiven, maar rijpt nogal moeilijk en laat. En als ze niet geheel rijp is, wordt de wijn ervan ontsierd door onaangename aroma's van groene paprika en spinazie, en door bittere tannines. Merlot daarentegen is een druif die makkelijk en vroeg rijpt, en de eventuele onrijpheid van de cabernet sauvignon kan compenseren. Beide druiven hebben ook een tegenovergesteld karakter: wijn van merlot is ongecompliceerd vol, rond en vlezig, die van cabernet sauvignon strakker, statiger en strenger van stijl. Gecombineerd zorgt dat voor een resultaat dat één druif alleen niet kan bereiken.

Herkomst

Beide druiven zijn vooral bekend van Bordeaux, waar merlot vooral gekweekt wordt op de rechteroever van de rivier Gironde (in Saint-Emilion en Pomerol) en de cabernet sauvignon dominant is op de linkeroever (in Médoc en Pessac-Léognan). In Bordeaux worden aan dit duo vaak ook andere druiven toegevoegd. Vooral in niet-Franse landen worden wijnen van alleen cabernet sauvignon en merlot gemaakt, soms in een klein percentage aangevuld met een derde druif. 

Geproefd en goedgekeurd

- Château Cap Léon Veyrin, Listrac-Médoc, Frankrijk - € 16,31 - topwijnen.be
Al sinds 1810 behoort dit domein toe aan de familie Meyre; broer en zus Nathalie en Julien Meyre, de zesde generatie, brachten de wijn op een nog hoger niveau.

- Château Crabitey, Graves, Frankrijk- € 16,56 - dulst.be.
50% cabernet sauvignon, 50% merlot: deze donkerrode bordeaux met volle smaak bekoort door zijn zijdeachtige tannines en mooie houttoets; topper in prijs-kwaliteit.

- Julius Klein, Niederösterreich, Oostenrijk - € 17,53 - dulst.be.
Een blend van 80% merlot en 20% cabernet sauvignon van de familie Klein die al sinds 1788 wijn maakt; complex, rond en zacht met rood fruit en kruidige toetsen.

- Tenuta Sette Cieli "Yantra", Toscane, Italië - € 21,25 - adbibendum.be.
Wijnmaakster Elena Pozzolini maakt op dit "domein van de zeven hemels", op een heuvel met magnifiek uitzicht, deze wijn in bordeauxstijl met een zuiderse toets.

- Château Les Ormes Sorbet, Médoc Cru Bourgeois, Frankrijk - € 22,99 - chxvini.be.
Wijngaarden op kalkbodem garanderen een fijne, zachte, harmonische bordeaux van dit familiale domein sinds 1764, waar vandaag de negende generatie aan zet is.

- Château de France, Pessac-Léognan, Frankrijk -€ 24,38 - topwijnen.be.
Uit een zonovergoten wijngaard, gelegen op een hoge heuvel die voor de nodige koelte zorgt, komt deze uitmuntende en verfijnde bordeaux tegen een scherpe prijs.

- Pierro "L.T.CF", Margaret River, Australië - € 30,10 - adbibendum.be.
Dit domein in het westen van Australië ligt vlakbij de kust, waar de oceaanwind voor verkoeling zorgt, en voor deze verrassend fijne, elegante, evenwichtige wijn.

 - Tenuta Fertuna "Celeo", Toscane, Italië - € 54 - chxvini.be.
Een van de befaamde Supertuscans, een mix van klasse en kracht, van de Meregalli familie in de Maremma; wordt alleen gemaakt in de beste wijnjaren en in een gelimiteerd aantal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Invoerders:
Ad Bibendum ( Sint-Truiden )
Châteaux Vini ( Ternat )
Dulst Wijn met Advies ( Blanden )
Topwijnen.be ( Oostvleteren )
Gegevens domein
Het druivenduo dat de wereld veroverde