Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Bodegas Reyes

wijntips

Bodegas Reyes

Spanje , Ribera del Duero

Hij is overleden maar heeft al zijn kennis en ervaring doorgegeven aan zijn zonen die het wijndomein verder zetten. Teófilo Reyes was een fenomeen in de Spaanse wijnwereld.

Hij was een van de pioniers van de wijnstreek die nu wereldberoemd is geworden: Ribera del Duero. Aanvankelijk een arme streek, waar men nauwelijks kon leven van de wijnbouw. Maar als wijnmaker en professor oenologie was Teófilo de drijvende kracht achter verschillende wijncoöperaties die de streek op weg zetten naar internationale erkenning. Daarnaast zette hij mee het domein Pesquera op de wereldwijnkaart. Maar van al dat werk heeft hij zelf nooit de financiële vruchten geplukt.

Ik ontmoette hem in Peñafiel, in het hart van Ribera del Duero, en begreep toen waarom: Teófilo Reyes is altijd een eenvoudige wijnboer gebleven, zich nauwelijks bewust van zijn talent en reputatie, en nog minder van de mogelijkheid om daar geld mee te verdienen.

Het domein Pesquera was opgericht door ene Alejandro Fernández, een  landbouwingenieur die rijk was geworden met de productie van oogstmachines voor suikerbieten. Hij zag in het begin van de jaren '70 de opgang van Ribera del Duero, en wierf Teófilo aan als wijnmaker. Zonder contract en tegen een minieme vergoeding. "Ik dacht niet aan geld", zei Teófilo daarover, "Ik verdiende voldoende met mijn andere activiteiten in de coöperatie en als lesgever. En ik dacht vooral aan het belang van mijn werk voor de wijnstreek waar ik geboren ben."

Pesquera had meer succes dan hij ooit had durven te dromen. De invloedrijke Amerikaanse wijncriticus Robert Parker vergeleek zijn wijn met een grote Pomerol, waardoor hij een succes werd in Amerika. Dat opende de ogen van vele wijnbouwers in de streek en bracht een golf van nieuwe bodega's op gang. Maar op het hoogtepunt van het succes verbrak de eigenaar van Pesquera de samenwerking met Teófilo. Na 21 jaar. "Ach ja, ik was niet meer van de jongsten", zei Teófilo. Maar het was een zware klap voor hem.

Zijn zonen, beiden tandarts, waren zo verbolgen dat ze hun vader wilden rehabiliteren. Ze wisten dat hij geen ondernemer was, en nooit een eigen domein zou oprichten. Dus deden ze het voor hem. Hun vader, toen al 72, werd er de wijnmaker van, en de wijn kreeg zijn naam. De eerste jaargang 1994 was meteen een schot in de roos: het Amerikaanse blad Wine Spectator vond het een van de tien beste wijnen ter wereld. Het was de eerste keer dat een Spaanse wijn zoiets overkwam. Teófilo Reyes overklaste zelfs Pesquera.

Ik lunchte ooit met hem in een plaatselijk restaurant, en een jongeman van een ander wijndomein kwam naar onze tafel toe. "Señor Reyes, u kent mij niet", zei hij, "Maar ik ken u wel, en ik wil u graag mijn grote bewondering voor uw werk uitdrukken. U bent El Maestro."


De wijnen van Teófilo Reyes zijn verkrijgbaar bij La Buena Vida, www.labuenavida.be


Invoerders:
La Buena Vida ( Mol )
Gegevens domein
Bodegas Reyes