Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Over het verschil tussen funky en fout

wijnnieuws

Over het verschil tussen funky en fout

Je kan vandaag geen nieuwe wijnbar of eethuis binnenstappen, of de sommelier stelt je "funky" wijnen voor. Lees: natuurlijke wijnen met geuren en smaken die we van wijn niet gewend zijn.

Dat deze wijnen als een vloedgolf over de wijnwereld zijn gespoeld, heeft de chemische wijnbouw geheel en al aan zichzelf te wijten. Zij is te lang doof gebleven voor de maatschappelijke roep naar meer aandacht voor gezondheid en milieu. In wijnstreken zie je nog altijd mannetjes op tractoren rijden, gehuld in een kosmonautenpak om zichzelf te beschermen tegen de onbestemde substanties die ze over de wijnranken spuiten. Dan weet je: dit is foute boel. Dit gaat allemaal de gistkuip in, dan in de flessen, en dan in ons lichaam. Vervolgens verschijnen in magazines en blogs poëtische beschrijvingen over alle wonderlijke vruchtjes en bloemetjes die je in die wijnen ruikt en proeft.

Alleen al daarom juich ik de beweging van de natuurlijke wijnen toe. Helaas kent ze zoveel succes dat ze deels gekaapt werd door wijnmakers die eindelijk een manier vonden om hun gebrek aan talent en/of werklust te verdoezelen: hun slechte wijnen "natuurlijk" noemen. Vaak zijn het ook gewoon naïevelingen die denken dat, door de natuur haar gang te laten gaan, er vanzelf goede wijn uit voortkomt. Quod non.

Je krijgt dan wijnen die hergisten in de fles. Of niet meer zijn dan een zurig fruitsapje. Of ruiken naar een slecht onderhouden koeienstal, een riool, of een mix van nagellak en terpentijn. Ooit schonk een natuurlijke wijnmaker mij een wijn uit, die in het glas onmiddellijk bruin werd: instant oxidatie! "Kleur heeft geen belang", bezwoer hij. "Geur en smaak blijkbaar ook niet", dacht ik toen ik eraan rook en de wijn proefde. Dat noemt men dan "funky". Maar het is gewoon fout. Daar verandert een hip etiket met een cartoon en een grappig bedoelde naam niets aan.

Jammer is dat voor briljante natuurlijke wijnmakers als Renaud Guettier en Sébastien David uit de Loirestreek. Die maken natuurlijke wijnen zoals ze horen te zijn: loepzuiver, complex, intens, evenwichtig, met lengte. Ja, ze ruiken en smaken anders dan de wijnen die we tot hiertoe dronken, vandaar dat ze ook wel "funky" genoemd worden. Maar op een fout kan je ze niet betrappen. Trouwens: hoe zou je die industriële wijnen noemen die massaal in supermarkten verkocht worden, ruiken naar een mix van sulfiet en chewing gum, en smaken naar snoepgoed? Dát is pas funky!

Als er één wijn nog meer fout is dan een slecht gemaakte natuurwijn, dan is het wel een slecht gemaakte industriële wijn. 

 

 

 

 

 

 

toegevoegd op 25.05.2023