Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Ben ik verslaafd als ik elke dag wijn drink?

wijnnieuws

Ben ik verslaafd als ik elke dag wijn drink?

Het is een vraag die wel past bij deze tijd van goede voornemens. En die ik wel vaker krijg van ongeruste wijnliefhebbers. Eigenlijk kan ik ze ook aan mezelf stellen. Want ook ik drink elke dag wijn, zij het alleen bij de maaltijd 's avonds. Overdag drink ik geen alcohol, en na de avondmaaltijd schakel ik steevast over op water. Water en wijn: het is zowat mijn drankendieet.

Ik maak mij dus geen zorgen. In mijn omgeving heb ik een geval van alcoholverslaving meegemaakt, en ik kan u zeggen: dat is iets héél anders dan de dagelijkse zin naar een glas goede wijn. Om te beginnen telt het type drank niet meer, laat staan de kwaliteit ervan: als er maar alcohol in zit. Een wijnliefhebber daarentegen wil alleen of hoofdzakelijk wijn. Bovendien moet het goede wijn zijn (wat niet hetzelfde is als dure), anders drink ik nog liever water.

Voor de alcoholverslaafde telt ook het tijdstip van drinken niet meer: hij of zij heeft 's ochtends al zin naar alcohol, soms zelfs 's nachts. En het gaat de hele dag door. Voor een wijnliefhebber is wijn gekoppeld aan een maaltijd, of minstens aan het vooruitzicht erop, onder de vorm van een aperitief. Dat is de sociale dimensie van wijn: je drinkt het in gezelschap, op z'n minst met twee. Wie verslaafd is, drinkt meestal alleen, en vaak zelfs niet meer in gezelschap, uit vrees dat anderen de verslaving zouden opmerken.

Een verslaving gaat trouwens verder dan de fysieke afhankelijkheid van alcohol, het is ook een poging om mentale problemen te bedwingen. Tevergeefs, want de problemen worden er alleen erger door. Alcoholisme begint wanneer alcohol niet meer dient om het leven nu en dan op te fleuren, maar om het aan te kunnen.

Is wijn dan gezond? Die vraag wordt mij ook vaak gesteld. Mijn antwoord daarop is: ja, wijn is gezond, maar alcohol niet. Matig drinken blijft daarom de boodschap. Maar wat is matig?

Mijn dokter heeft mij gezegd dat zelfs één glas wijn per dag eigenlijk al te veel is. Ik loop er het risico mee "mijn leven met enkele jaren te verkorten". Maar wat als ik mijn verlangen naar goede wijn elke dag moet onderdrukken? Weegt dat verlies aan plezier, genot, gezelligheid, ontspanning en samenzijn op tegen een beetje langer leven? Het is een vraag die ieder voor zich moet beantwoorden.

Verslaafd zal ik niet worden. Wie moet afkicken van een verslaving, is immers gedoemd om levenslang geen druppel alcohol meer te drinken: een triest vooruitzicht voor een wijnliefhebber. Vandaar mijn motto voor het nieuwe jaar: ik drink te graag wijn om eraan verslaafd te raken.

 

 

 

 


toegevoegd op 13.01.2023