Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Wat drijft een wijnliefhebber naar Südtirol?

wijnnieuws

Wat drijft een wijnliefhebber naar Südtirol?

 

"Besef jij nog in welk magisch landschap jij woont?" vraag ik aan Valentine Mattuzzi, mijn gids in Südtirol. "Elke dag", zegt ze. De overweldigende natuur is de eerste reden waarom ik terug in deze Italiaanse wijnstreek ben, waar hoofdzakelijk Duits wordt gesproken. Ze ligt immers op de grens van Italië en Oostenrijk, en wordt ook Alto Adige genoemd.

Wijndruiven worden hier geoogst onder de zon terwijl er sneeuw op de bergtoppen ligt. Dat zegt al veel over het gunstige klimaat voor wijnbouw: warm overdag en koel 's nachts. De wijnen koppelen de zuiverheid van de Oostenrijkse berglucht aan de rijpheid van de Italiaanse zon.

Ik ben hier ook om het domein Manincor te bezoeken, eigendom van Michael Goëss-Enzenberg, een visionair wijnmaker van adellijke afkomst. Manincor behoort voor mij tot de liga van de grote Europese wijndomeinen. De wijnkelder ligt volledig ondergronds om het landschap niet te beschadigen en energie uit de aarde te halen. En Goëss-Enzenberg is een aanhanger van de biodynamie: zijn wijngaarden staan vol planten en bloemen. De wijnen weerspiegelen zijn visie: zuiver, evenwichtig, fijn, elegant en complex.

Opmerkelijk in Südtirol is de kwaliteit van de coöperaties: gemeenschappelijke wijnkelders waar wijnen gemaakt worden van druiven van kleine kwekers die zich geen eigen kelder kunnen veroorloven. In tegenstelling tot in Frankrijk, waar ze er vaak wat versleten uitzien, zijn de Kellereien hier hypermodern en piekfijn onderhouden. Zoals die van Kurtatsch, waar een presentatie wordt voorbereid om de nieuwe topwijn aan de horeca voor te stellen: een bordeauxblend van 180 euro! De exportmanager Harald Cronst neemt mij mee op een tocht doorheen de wijngaarden, gelegen op de steile zuidflanken van de bergen rondom.

Ik maak ook kennis met een nieuwe generatie wijnbouwers, hoog opgeleid, meertalig, ecologisch bewust. Zoals Hannes en Carmen Augschöll, broer en zus, 29 en 31 jaar jong. Zij namen het domein Röckhof van hun ouders over en schakelden radicaal om naar natuurlijke wijnbouw. "Chemische middelen in deze prachtige natuur, dat was geen optie voor ons", zegt Carmen. Tot mijn verrassing laat ze mij in deze uithoek van Europa hun pet'nat (pétillant naturel) proeven. De eerste van een reeks natuurlijke wijnen die het talent van deze nieuwe generatie aantoont.

Nog een laatste reden waarom ik graag naar Südtirol kom: overal krijg je hier wijn te proeven uit de mooiste wijnglazen ter wereld, die van Zalto. Niet toevallig gemaakt in Oostenrijk, het land waarvan Südtirol vroeger deel uitmaakte.

 

 
Invoerders:
Decanto ( Asse )
Wijnhuis Vanden Bulcke ( Roeselare )
toegevoegd op 03.12.2022