Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Zijn er wijngaarden in Rusland?

wijnnieuws

Zijn er wijngaarden in Rusland?

Ziehier het laatste onontdekte wijngebied in Europa: Rusland, meer bepaald het zuiden ervan, grenzend aan de Zwarte Zee en het Kaukasusgebergte. De wijncultuur gaat er terug tot de antieke tijd. Laat ons niet vergeten dat in Armenië, grenzend aan Zuid-Rusland, de oudste wijnkelder ooit werd opgegraven. Maar sinds de invoering van het communisme ging de Russische wijncultuur verloren. Wijnbouwers werden onteigend en verplicht om aan te sluiten bij een kolchoze, waar ze hun druiven naartoe moesten brengen om er een collectieve wijn van te maken. De motivatie om de best mogelijke wijn te maken, verdween daardoor. Kwantiteit werd belangrijker dan kwaliteit.

Maar sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 herleeft de wijnbouw weer. Vooral rijke Russen, die tot hiertoe alleen westerse wijnen kochten en dronken, investeerden nu in hun eigen land in wijngaarden en moderne wijnbedrijven.

Ik ontmoette er Mikhail Nikolajev, de zoon van een Russische ondernemer die fortuin maakte in de bank- en verzekeringssector. Hij runt het wijndomein Lefkadia, 200 hectare groot, zo genoemd naar de vallei waarin het ligt, op 20 kilometer van de Zwarte Zee. Hij huurde Franse oenologen in die voor de bekende Rothschild wijnfamilie werkten. Niet verwonderlijk dat er, naast autochtoche Russische druiven, vooral Franse druiven staan aangeplant, zoals chardonnay, cabernet sauvignon en merlot. Er wordt ook schuimwijn gemaakt volgens de champagnemethode. De Franse inspiratie is overal aanwezig.   

Er wordt echter ook een nieuwe generatie Russische oenologen opgeleid aan de wijnuniversiteit van Krasnodar, die de oude Sovjettijd nooit gekend heeft. Ik maakte kennis met Alexey Tolstoy, gelauwerd als de beste wijnmaker van Rusland. Hij heeft een eigen domein langs de Zwarte Zee, maar is ook de wijnmaker van een groot domein van ondernemers die hun fortuin opbouwden met supermarkten. En zelfs van het wijndomein van Poetin, zo wordt gefluisterd.

Een van de grootste wijnprojecten in Zuid-Rusland is Fanagoria: 3.000 hectaren wijngaard, 30 miljoen flessen per jaar, 1.500 werknemers, export naar Hongkong, Japan, China, Scandinavië, Duitsland en Groot-Brittannië. Het was een wijnbedrijf van de staat maar werd na de val van de Muur overgenomen door enkele rijke Russische families. Fanagoria verwijst naar de Griekse koning Fanagor die hier leefde in 2000 vòòr Christus, toen de Griekse beschaving, inclusief de wijncultuur, zich tot in deze regio uitstrekte.

Wist je dat Russische wijnen nu zelfs in ons land verkrijgbaar zijn? Een Vlaamse invoerder uit Waregem, Dimitri Bonte van de invoerzaak Start2Taste, getrouwd met een Russische, zorgde voor deze primeur. Een eerste voorproefje van het feit dat Rusland weer als volwaardig wijnland wordt opgenomen in onze Europese wijncultuur.

 

 

Invoerders:
Start2Taste ( Waregem )
toegevoegd op 16.05.2020