Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

De trots van Toscane

wijnnieuws

De trots van Toscane

Wie met vakantie gaat naar Toscane, komt deze druif in het wijnglas onvermijdelijk tegen: de sangiovese

Wereldberoemd

Toscane is niet alleen wereldberoemd omwille van zijn glooiende landschap, schilderachtige dorpjes en milde klimaat, maar ook omwille van zijn schitterende wijnen van de sangiovesedruif. Chianti Classico, Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano zijn namen die de wijnliefhebber als muziek in de oren klinken.

Franse invloed

Toscaanse wijn van sangiovese wordt traditioneel vaak aangevuld met kleine percentages lokale druiven, zoals canaiolo en colorino. Maar door het succes van bordeauxwijnen kozen sommige domeinen ervoor om ook Bordelese druiven zoals cabernet sauvignon en merlot toe te voegen. Vaak (maar niet altijd) staat dit op de fles vermeld. Hier hebben we alleen authentiek Toscaanse wijnen van sangiovese geselecteerd. 

Stijlen

Wijn van sangiovese bestaat in verschillende stijlen, afhankelijk van de Toscaanse regio waar hij gemaakt wordt: van fijn en elegant naar krachtig en intens. Alleen de duurste topwijnen zijn geschikt om lang te bewaren, de andere drink je best twee tot acht jaar na de oogst.

Buon appetito

Wijn van sangiovese wordt gekenmerkt door een verkwikkende zuurgraad, wat hem tot de ideale partner maakt van bereidingen met tomaat, zoals pasta en pizza. Fijne, lichte sangiovese past ook bij vis en wit vlees, terwijl de krachtiger versies hun mannetje staan bij rood vlees en wild.

 TIP:

- Val delle Corti, Chianti Classico 2015 - vanaf € 12,45 - decanto.be
Het kloppende wijnhart van Toscane is de heuvelachtige regio Chianti Classico. Vroeger gekend van de wijnfles in het rieten mandje, worden er nu de allerbeste wijnen van sangiovese gemaakt. Minder bekend is het domein Val delle Corti, slechts 6 hectare groot, maar onder wijnliefhebbers zeer geliefd omwille van de zuivere, evenwichtige wijnen en de filosofie van het huis waar kwaliteit altijd voorop staat.

Geproefd en goedgekeurd

- Selvapiana, Chianti Rufina 2015 - € 12,15 - decanto.be. Uitstekend domein uit een subregio van de beroemde streek Chianti Classico, met wijnen die uitblinken in schakering en finesse, tegen zeer redelijke prijzen.

- Castellare, Chianti Classico 2016 - € 16,99 - vinesse.be. Mooie elegante wijn uit het hart van Toscane, ontstaan uit de samenwerking van vier families, vastbesloten om de authentieke Toscaanse wijntraditie in ere te houden.

- Martoccia di Brunelli, Rosso di Montalcino 2015 - € 15,20 - grappolo.be. Betaalbare versie van de beroemde topwijn Brunello di Montalcino, gemaakt van dezelfde druiven maar minder lang op vat gerijpt en daarom sneller op dronk. 

- Pieri Agostina, Rosso di Montalcino 2016 - € 15,99 - vinesse.be. Een ander domein uit het dorp Montalcino, waar naast de Brunello di Montalcino ook deze goedkopere maar verrassend krachtige en intense Rosso wordt gemaakt.

 

Invoerders:
Decanto ( Asse )
Grappolo ( Torhout )
Vinesse ( Nieuwkerken-Waas (Sint-Niklaas) )
toegevoegd op 01.09.2018