Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Italiaanse klasse in Piemonte: 5 betaalbare wijnen

wijnnieuws

Italiaanse klasse in Piemonte: 5 betaalbare wijnen

De Italiaanse wijnstreek Piemonte staat bekend om zijn dure topwijnen uit Barolo en Barbaresco. Maar er zijn ook heerlijke betaalbare wijnen te vinden.

Aan de voet van de bergen

Piemonte, in het noordwesten van Italië, betekent letterlijk: aan de voet van de bergen (de Alpen). Onder meer daarom is deze wijnstreek een van de mooiste ter wereld. En bij uitstek een streek van rode wijnen, die je lang kan bewaren.

Druiven

Zoals overal elders in Italië spelen ook in Piemonte lokale druiven de hoofdrol. In de eerste plaats de nebbiolo, druif van de wereldberoemde wijnen van Barolo en Barbaresco. Maar er zijn ook andere en goedkopere wijnen van nebbiolo met een minder bekende naam op het etiket (zoals de streeknaam Langhe). Nog goedkoper, maar daarom niet minder lekker, zijn wijnen van lokale druiven zoals barbera en dolcetto. Barbera is harmonieus en elegant, dolcetto is karaktervol met zijn typische smaak van zwarte kers.

Witte truffel

Piemonte wordt altijd druk bezocht door wijnliefhebbers en foodies van overal ter wereld. Vooral in de herfst, wanneer de witte truffel wordt geoogst. Onnodig te zeggen dat die wonderwel past bij de plaatselijke wijnen. Maar ook wild gaat er bijzonder goed mee samen.

Eten en drinken in Piemonte

Ziehier twee bijzondere adressen om te overnachten en te genieten van de plaatselijke wijnen en keuken:

- Le Case della Saracca in Monforte d'Alba: magisch hotel in grotten (saracca.com)

- Locanda dell' Arco in Cissone: eenvoudig en landelijk, maar zeer authentiek (lodarc.com)

TIP:

- G.B. Burlotto, Verduno Pelaverga 2016 - € 11,94 - wijnmakelaarsunie.be. Een rariteit, deze lokale druif pelaverga, die de wijnbouwer voor uitsterven wil behoeden. Licht, strak en fris van stijl.


Geproefd en goedgekeurd

- Franco Ceste, Barbera d'Alba 2014 - € 9,15 - divino.be. Een zeldzaam goede barbera voor deze prijs: evenwichtig, sappig, verfijnd en geschakeerd.

- G.D. Vajra, Langhe Rosso / Langhe Nebbiolo / Barbera d'Alba / Dolcetto d'Alba 2015/16 - vanaf € 12,91 - cavesdefrance.be. Of Vajra nu wijnen maakt van nebbiolo, barbera of dolcetto, altijd zijn ze uitmuntend. Een van de grote wijnmakers van Piemonte.

- Mauro Molino, Barbera d'Asti 2015 -  € 12,50 - vinesse.be. Volle, evenwichtige, gepolijste wijn met aroma's van zwart fruit. Uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit.

- G.B. Burlotto, Langhe Nebbiolo, 2015 - € 17,57 - wijnmakelaarsunie.be. Een typische wijn van nebbiolo, zonder de prijs van een Barolo te betalen: vol, harmonieus, intens en complex, met net dat tikje bitter van de nebbiolo.  

Invoerders:
Caves de France ( Schoonaarde (Dendermonde) )
Vinesse ( Nieuwkerken-Waas (Sint-Niklaas) )
Divino ( Dendermonde )
toegevoegd op 04.11.2017