Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Oostenrijk staat er weer

wijnnieuws

Oostenrijk staat er weer

1985. Oostenrijkse producenten van bulkwijn hebben giftig antivries gemengd in hun wijnen om ze zoeter en ronder te maken. Het nieuws groeit uit tot een schandaal dat heel de industrie aantast. Een hele wijncultuur, met een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd, klapt in elkaar. Vele wijnbedrijven, ook zij die niets met deze fraude te maken hebben, gaan bankroet. De export valt stil.

De Oostenrijkse autoriteiten reageren met harde hand. De wijnwetten worden nog strikter dan voorheen, vandaag zijn ze de strengste van heel Europa. Maar ze zijn nodig om Oostenrijk opnieuw aan de top van de wijnwereld te brengen.

In de decennia na het schandaal kon Oostenrijk gelukkig mee profiteren van de opmars van nieuwe wijnlanden. De wijndrinker verlangde immers steeds meer naar nieuwe ontdekkingen en smaken. Oostenrijk kon daarop een antwoord bieden met haar vele autochtone druivenrassen.

Nochtans is slechts een smalle strook ten oosten van het land geschikt voor wijnbouw. Daar bevinden zich de 16 officiële wijnbouwgebieden, waaronder Wenen. Het klimaat is er voortreffelijk voor wijndruiven: warme zomers en koude winters. Bovendien is er een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht, wat de opmerkelijke aromatische expressie van de Oostenrijkse wijnen verklaart. Er zijn vele steile hellingen, wat zorgt voor een optimale expositie van de wijngaarden ten opzichte van de zon. En de regio wordt door de Alpen beschermd tegen slecht weer.

Bijna 80% van de wijnen is wit. Ze worden gekenmerkt door een rijpe en rijke smaak, mooi in balans gebracht met fris en levendig zuur. De hellingen van de Donau hebben een grote reputatie opgebouwd voor wijnen van de inlandse druif grüner veltliner. Daarnaast scoort Oostenrijk steeds beter met riesling en chardonnay.

De rode wijnen zijn vol en smakelijk, met fijne zuren en tannines. Ze worden gemaakt van autochtone druiven als zweigelt, blaufränkisch en sankt laurent, die je - net zoals  grüner veltliner - nergens anders ter wereld vindt. Oostenrijk bouwt ook stilaan een reputatie op met pinot noir, de druif van de rode bourgognes.

De 55.000 hectaren wijngaard worden vandaag bewerkt door niet minder dan 40.000 veelal familiale wijnbedrijven. Dat geeft een idee van de kleinschaligheid van de domeinen. En van de levendige activiteit die opnieuw in de Oostenrijkse wijnsector heerst.

 

Invoerders:
Leirovins ( Wetteren )
Quality Wines ( Veurne )
Ad Bibendum ( Sint-Truiden )
Wijnen Jan Rots ( Wetteren )
toegevoegd op 22.05.2016