Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Australische icoonwijn krijgt 100/100 in The Wine Advocate van Robert Parker

wijnnieuws

Australische icoonwijn krijgt 100/100 in The Wine Advocate van Robert Parker

Penfolds Grange Shiraz krijgt met de jaargang 2008 voor het eerst de maximumscore.

Penfolds is een van de grootste wijnbedrijven van Australië, vooral bekend om zijn icoonwijn Penfolds Grange. De jaargang 2008 wordt nu uitgebracht tegen 615 € per fles. De quotering in The Wine Advocate van Robert Parker (onlangs nog verkocht aan Singaporese zakenlui) speelt daar zeker een rol in. De nieuwe CEO Lisa Perrotti-Brown kende immers de maximumscore van 100/100 toe.

Zijn wijnliefhebbers bereid om zo'n som voor een Australische wijn neer te tellen? Kennelijk wel, want de vraag overtreft nu reeds het aanbod. Vooral in Azië is de wijn zeer gegeerd. Het is dan ook de eerste keer dat een Penfolds Grange de maximumscore krijgt in The Wine Advocate. Wijnmaker Peter Gago van Penfolds (foto) zegt dat de wijn perfect op dronk zal zijn tussen 2018 en 2035.

Penfolds Grange wordt van overwegend shiraz gemaakt (98% in 2008), aangevuld met cabernet sauvignon. Hij wordt beschouwd als een van de beste, zoniet dè beste wijn van Australië. Nochtans wordt hij gemaakt van druiven die uit zeer diverse streken in Australië komen, zodat de herkomst van de druiven, afhankelijk van de weersomstandigheden, elk jaar verschillend kan zijn. Dit is niet gebruikelijk voor wijnen van dit niveau, die vaak "single vineyard"-wijnen zijn (waarbij de druiven afkomstig zijn uit één enkele, uitzonderlijke wijngaard). Maar het heeft de reputatie van Penfolds Grange kennelijk nooit geschaad, want de prijs is doorheen de jaren alsmaar blijven stijgen. Niet alle handelaars in Australië zijn blij met deze nieuwe prijsstijging, enkele grote distributeurs hebben al afgehaakt.

De naam Penfolds verwijst naar de Engelse dokter Christopher Rawson Penfold, die met vrouw en dochter in 1844 in Zuid-Australië aankwam. Hij had wijnstokken meegebracht vanuit Frankrijk, en plantte ze rond zijn stenen cottage in Magill. De cottage werd "The Grange" genoemd, en dat werd ook de naam van de beroemdste Australische wijn ooit. Nochtans werd deze wijn, voor het eerst gemaakt in 1951 door de legendarische wijnmaker Max Schubert, slecht onthaald toen hij op de wijnbeurs van Sidney werd voorgesteld. Maar Schubert zette door, bleef experimenteren met Franse vinificatietechnieken, en enkele jaren later was het raak: iedereen was het erover eens dat Penfolds Grange een mijlpaal betekende in de Australische wijngeschiedenis. Door de uitstraling ervan groeide Penfolds alsmaar verder, ook met goedkopere wijnen. In 1990 werd het bedrijf overgenomen door een beursgenoteerde brouwerijgroep die kort daarna haar brouwerij-activiteiten verkocht en haar naam veranderde in Southcorp. Dan fuseerde Southcorp met concurrent Rosemount, waardoor de op een na grootste Australische wijngroep ontstond (na BRL Hardy, overgenomen door een Amerikaanse wijngigant). Het is in Australië een klassiek scenario van groei, overnames en fusies.

toegevoegd op 07.05.2013