Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Giuseppe Rinaldi

wijntips

Giuseppe Rinaldi

Italië , Piemonte

Het is wat met die beroemde wijnstreken. Je drinkt er eens een wonderlijke wijn van, en dan denk je dat je dit het gebruikelijke niveau is. Was het maar waar. Om zo'n topervaring opnieuw te beleven, moet je je meestal door meerdere ontgoochelingen heen werken. Sommige wijnstreken hebben weliswaar de potentie om grote wijn te maken, maar niet alle domeinen lossen die belofte in. Je hebt er altijd die vooral geïnteresseerd zijn in de dure streeknaam op de fles, veeleer dan in het maken van een echt grote wijn.

Barolo is zo'n streek: je beleeft er de mooiste momenten en grootste ontgoochelingen met haar gelijknamige wijn, gemaakt van de druivensoort nebbiolo. De stijl kan bovendien sterk verschillen, door de eeuwigdurende strijd tussen "traditionalisten" en "modernisten".

Ik wilde dat ter plaatse wel eens meemaken en trok ernaartoe. Een straf is dat niet: de streek is ook gekend om haar gastronomie, onder meer om haar witte truffel. Geen wonder dat deze streek vanaf de herfst zo drukbezocht wordt door foodies en wijnfreaks. Ik ging echter niet om uitbundig te tafelen: ik kwam werken!

En om wijnbouwer Giuseppe Rinaldi aan de praat te krijgen, moet je echt werken. Vervolgens – als hij aan het praten slaat – is het al evenzeer zwoegen om hem te doen stoppen. De man, intussen de 60 voorbij, is een fenomeen. Een foto van hem, een aantal decennia geleden, toont hem als een knappe, statige edelman. Vandaag ziet hij eruit als een met de grond verknochte landbouwer, die amper met mes en vork kan eten. Je zou het hem niet aangeven dat hij zulke verfijnde wijn maakt, volgens de traditionele methoden die hij met vuur verdedigt. Boven een stoel in zijn wijnkelder, gemaakt van de duigen van een eikenhouten vat, hangt een opschrift: "Ziehier wat je best met een barrique doet." De traditionalisten in Barolo verfoeien het gebruik van kleine vaten van nieuw eikenhout, ze zweren bij grote foeders die geen houtaroma afgeven maar waarin de wijn wel geniet van de zuurstofuitwisseling via de houtporiën.

Op die traditionele manier maakt Giuseppe Rinaldi wonderlijk verfijnde, en tegelijk toch krachtige terroirbarolo's. De koppeling van kracht aan finesse: altijd het kenmerk van een grote wijn.


Invoerders:
Divino ( Dendermonde )
Gegevens domein
Giuseppe Rinaldi