Hoog tijd om deze druif te leren kennen
Als je wijnliefhebbers naar hun favoriete blauwe druiven vraagt, is de kans groot dat deze namen opduiken: pinot noir (het best bekend van Bourgogne), nebbiolo (van Piemonte) en grenache (van Châteauneuf-du-Pape). Alledrie zijn dit druiven die uitblinken door finesse en elegantie (al kan grenache ook wel eens uitblinken door een hoge dosis alcohol).
Dat ze zo vaak worden aangehaald, verbaast mij niet: het zijn ook mijn favorieten. Wat mij wel verbaast, is dat een andere druif, die qua stijl helemaal in dit rijtje past, zo zelden wordt vernoemd: nerello mascalese. Is het omdat dit een inheemse druif is die nergens anders voorkomt dan in haar bakermat Sicilië? En omdat niemand finesse en elegantie verwacht in een van de meest zuidelijke wijngebieden van Europa?
In het standaardwerk "The Oxford Companion to Wine" wordt ze niet eens apart vermeld: auteur Jancis Robinson maakt er zich met enkele lijntjes vanaf onder de verzamelnaam "nerello", samen met de nog minder bekende nerello cappuccio, die vaak als aanvullende druif fungeert in wijnen van nerello mascalese. Ze schrijft er deze onsterfelijke zin bij: "De wijnen ervan missen de concentratie van nero d'avola." Mrs. Robinson, is dit werkelijk alles wat u over deze wonderlijke druif te melden heeft?
Ja, de kleur van haar wijnen is haast transparant en het gewicht op de tong vederlicht, maar wat een verfijnde textuur, wat een intense smaak en aromatische gelaagdheid! Niet voor niets wordt nerello mascalese de pinot noir van Sicilië genoemd. En net zoals pinot noir is ze zeer gevoelig voor het terroir waarin ze staat aangeplant.
Zo verkeert nerello mascalese in haar allerbeste vorm in het vulkanische wijngebied op en rond de vulkaan Etna. Dat zorgt voor aardse en minerale zindering en vibraties in de wijn, tintelende zuren, impressies van vuursteen, soms een voor wijn zeldzame ziltigheid. Je proeft als het ware de kracht en energie van de plek waar deze wijn is geboren. Hoe kan het ook anders? De boeiendste wijnen ontstaan altijd in extreme omstandigheden: op steile hellingen, grote hoogten, uiterste temperatuurgrenzen, onvruchtbare bodems. En wat is extremer dan wijn verbouwen op een vulkaan?
Toch voorziet mrs. Robinson in haar standaardwerk geen aparte vermelding voor de Etna-regio, terwijl ze dat wel doet voor elke wijngemeente in Bourgogne. Nochtans gaat het hier - en ik wik mijn woorden - over een van de beste wijnterroirs ter wereld. Waar een van de beste druiven ter wereld staat aangeplant.
Maar misschien is het wel een zegen dat zo weinig wijnliefhebbers dit weten: zo blijven de prijzen nog redelijk.
Invoerders:
Decanto ( Asse )
Crombé Wines ( Kortrijk (Marke) )