Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Waar vind je nog betaalbare bourgogne?

wijnnieuws

Waar vind je nog betaalbare bourgogne?

Iedere wijnliefhebber heeft het al gemerkt: de prijzen van bourgognes zijn de laatste jaren pijlsnel gestegen. Een inhaalbeweging ten opzichte van Bordeaux, dat al vroeger die trend van stijgende prijzen inzette.

Hoe komt dat? Eerst en vooral is er de mythische aantrekkingskracht van de Côte d'Or, het hart van Bourgogne tussen Dijon en Santenay, dat in 2015 werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Daar wemelt het van de dorpsnamen die de wijnliefhebber doen dromen: Gevrey-Chambertin, Vosne-Romanée, Chambolle-Musigny, Nuits-Saint-Georges, Pommard, Meursault, Puligny-Montrachet ...

In die  strook van 65 kilometer liggen ook de beroemdste en best gelegen wijngaarden met klinkende namen als Romanée-Conti, Chambertin, Montrachet, Clos de Vougeot, Corton-Charlemagne ... Die behoren tot de topcategorie van grand cru, waarvan er maar 32 zijn. Wat ons bij de tweede reden van de stijgende prijzen brengt: schaarste. De laatste jaren nog versterkt door weersomstandigheden die een lagere druivenproductie veroorzaakten, en dus minder bourgogne.

Een derde reden is dat rijke investeerders hun aandacht verlegd hebben van Bordeaux naar Bourgogne. En dan vooral naar die zeldzame grand cru-wijngaarden. Ze bieden er fabelachtige sommen voor, en jagen daardoor de prijzen van gronden en wijnen verder de hoogte in. Bernard Arnault, de rijkste Fransman en belangrijkste aandeelhouder van de luxemultinational LVMH, kocht het Domaine des Lambrays, met de grand cru-wijngaard Clos des Lambrays. Hij betaalde 100 miljoen euro voor 11 hectare wijngaard. François Pinault, eigenaar van de luxemultinational Kering, nam het grand cru-domein Clos-de-Tart over: 250 miljoen euro voor 7,5 hectare wijngaard. De Amerikaanse miljardair Stan Kroenke, eigenaar van voetbalclub Arsenal, kocht 80% van het historische wijndomein Bonneau du Martray. En zoals in Bordeaux, zijn ook in Bourgogne rijke Chinezen opgedoken. "De tijd is voorbij dat de gemiddelde wijnliefhebber nog een topbourgogne zal kunnen proeven", schreef het Britse wijnmagazine Decanter.

Gelukkig is er deze rubriek die er u attent op kan maken dat niet alles verloren is. Onder de wijnbouwers is er nieuw opkomend talent waarvan de bourgognes nog betaalbaar zijn. Er zijn dorpen in de Côte d'Or die minder tot de verbeelding spreken maar waar prima kwaliteit te vinden is: in Marsannay, Fixin, Savigny-les-Beaune, Chorey-les-Beaune, St-Aubin, St-Romain, Auxey-Duresses, Monthélie ... Of ten noorden van de Côte d'Or, in het dorpje Irancy of de appellation Côtes d'Auxerre. Of in het uiterste zuiden, in Rully, Mercurey, Givry, Montagny en Mâcon.

Voor wie de paden der superrijken verlaat, is er nog veel drinkplezier te vinden in Bourgogne.

 

Invoerders waar je nog betaalbare bourgogne vindt: boutelegier.be, cavesdefrance.be, dulst.be, magnuswijnen.be, oenologic.be, vinesse.be, vinetiq.eu

 

Invoerders:
Vinesse ( Nieuwkerken-Waas (Sint-Niklaas) )
Vinetiq ( Strombeek-Bever )
oenoLogic ( Hofstade (Zemst) )
Magnus ( Kontich )
Dulst Wijn met Advies ( Blanden )
Caves de France ( Schoonaarde (Dendermonde) )