Is champagne altijd beter dan cava?
Door de lage prijzen wordt het wel eens vergeten: cava is een schuimwijn die gemaakt wordt zoals champagne. Dat betekent dat eerst een witte wijn wordt gemaakt, die nadien - door de toevoeging van gist en suiker - een tweede gisting ondergaat in de fles. Daardoor ontstaan koolzuurbelletjes die in de fles gevangen blijven. De schuimwijn blijft vervolgens rijpen op zijn gistrest in ondergrondse kelders, waardoor de smaak en textuur verbeteren. Daarna wordt de gistrest verwijderd en krijgt de schuimwijn, na toevoeging van een zoete likeur, zijn definitieve kurk.
Waarin verschilt cava dan van champagne? Allereerst door het zuiderse klimaat waarin de druiven geteeld worden. Dat leidt tot rijpere en dus zoetere druiven. Vandaar dat producenten van cava hun druiven doorgaans vroeger moeten oogsten, omdat liefhebbers van schuimwijn verlangen naar levendige frisheid in de smaak.
Rijpere druiven kunnen ook een voordeel zijn, zeker in de groeiende trend naar "brut nature"-schuimwijn waaraan geen zoete likeur wordt toegevoegd.
Een ander verschil zijn de druivenrassen. Die zijn voor cava meestal Spaans: parellada, macabeo en xarel-lo. Dat leidt tot een heel ander smakenpalet. Maar er worden ook cava's gemaakt met de verplichte druivenrassen in Champagne, zoals pinot noir en chardonnay.
Heeft de duur van de rijpingsperiode een invloed? Voor champagne is het verplichte minimum 15 maanden, voor cava slechts 9 maanden. Wat inderdaad een verschil kan maken in de kwaliteit van de textuur en de complexiteit van de smaak. Maar er zijn ook cava's "reserva" en "gran reserva" waarvan de rijpingstijd het verplichte minimum in Champagne overschrijdt.
Vaak wordt ook gewezen op het feit dat cava zowat overal in Spanje gemaakt kan worden, terwijl champagne afkomstig moet zijn uit één kleine afgebakende streek. Maar in de praktijk wordt de overgrote meerderheid van de cava's toch gemaakt in één enkele provincie, Catalonië, meer bepaald in de regio Penedès ten zuiden van Barcelona.
Alles bij elkaar kan je dus niet beweren dat champagne altijd beter is dan cava. Maar die perceptie bestaat wel. En die wordt nog versterkt door de prijzenoorlog waarin de cavaproducenten verwikkeld zijn geraakt, op een markt die gedomineerd wordt door tien grote industriële producenten die elkaar niets gunnen. Het resultaat is dat je vandaag cava kan vinden die goedkoper is dan 5 euro per fles, terwijl je champagne pas vanaf 15 euro kan kopen.
Dergelijke spotgoedkope cava kan champagne natuurlijk niet naar de kroon steken. Maar als je bereid bent wat meer te betalen, vind je zeker voortreffelijke cava van een kwaliteitsbewust domein, die beter is dan een champagne die uit een industriële fabriek komt.
Goede cava vind je bij labuenavida.be, xpertvinum.be en sacacorchos.be
Invoerders:
Sacacorchos ( Kortenberg )
La Buena Vida ( Mol )
Xpertvinum ( Leest (Mechelen) )