Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Het verschil tussen Hermitage en Crozes-Hermitage

wijnnieuws

Het verschil tussen Hermitage en Crozes-Hermitage

Aan de oever van de Rhône, tussen Vienne en Valence, liggen de wijnstreken Hermitage en Crozes-Hermitage vlak naast elkaar. De wijnen worden er van dezelfde druiven gemaakt: roussanne en marsanne voor witte, syrah voor rode wijnen. Alleen zijn de wijnen van Crozes-Hermitage lichter en soepeler. Die van Hermitage zijn voller, krachtiger en complexer, je kan ze ook langer bewaren. Niet voor niets voegde het dorp Crozes de naam Hermitage aan de hare toe: zo kon het er enige glans van meepikken.

Die hogere kwaliteit is een eerste reden waarom de wijnen van Hermitage duurder zijn. Alle wijngaarden liggen er in terrassen op één enkele heuvel, pal gericht op het zuiden. Alleen al die zonexpositie, gecombineerd met een betere bodem en afwatering, maakt een groot verschil ten opzichte van de lager gelegen wijngaarden van Crozes-Hermitage. De hellingen van de Hermitageheuvel zijn ook steil, wat de wijnbouw duurder maakt: de erosie, het onderhoud van de terrassen en de zware manuele arbeid veroorzaken kosten die doorgerekend worden in de prijs van de wijnen.

Maar dat is niet de enige reden voor het prijsverschil. Crozes-Hermitage is de grootste wijnstreek van de noordelijke Rhônevallei, Hermitage is met zijn 137 hectare amper groter dan een gemiddeld wijndomein in Bordeaux. En volgens een oud decreet is er geen uitbreiding mogelijk. De Hermitageheuvel werd in 2013 bovendien uitgeroepen tot nationaal patrimonium. Ruim 80% van de wijngaarden op deze heuvel is in het bezit van slechts vijf wijnhuizen: Chapoutier, Chave, Paul Jaboulet Ainé, Maison Delas Frères en de coöperatie Cave de Tain. De rest wordt verdeeld onder een 25-tal kleinere wijnbouwers en druivenkwekers.

Die schaarste, gecombineerd met een quasi-monopolie van vijf wijnhuizen, leidt ook tot stijgende prijzen. Een voorbeeld: twintig jaar geleden kostte een fles rode Hermitage van Domaine Chave 55 euro, vandaag betaal je er vier tot vijf keer meer voor (en voor oudere jaargangen nòg meer). Daarnaast worden steeds meer wijnen van één enkel perceel op de heuvel gemaakt. Dat gaat in tegen de vroegere traditie om druiven van verschillende percelen te vermengen omdat de percelen zo klein zijn. Nu wordt die kleine oppervlakte net gebruikt om er schaarse "topcuvées" van te maken, die nog duurder verkocht worden: bij Chapoutier kosten ze tot 400 euro per fles.

Ben je bereid om die prijzen te betalen? Dan nog moet je bij het wijnhuis een allocatie hebben: het recht op afname van een bepaalde hoeveelheid wijnen. Voor rijke wijnliefhebbers is dat vaak al een reden om die wijnen nog harder te willen. Waardoor de prijzen verder stijgen. Wat een geluk dat rond deze heuvel de wijngaarden van Crozes-Hermitage liggen.  

 

Wijnen van Hermitage en Crozes-Hermitage vind je bij boutelegier.be, divinewines.be en vinesse.be

 

 

 

Invoerders:
Vinesse ( Nieuwkerken-Waas (Sint-Niklaas) )
Divine Wines Sint-Martens-Latem ( Sint-Martens-Latem )