Kan je goede wijn maken van tafeldruiven?
Wijndruiven en tafeldruiven zijn twee verschillende werelden. Een wijndruif wordt normaal niet gegeten, van een tafeldruif wordt normaal geen wijn gemaakt. Toch is er één uitzondering: in Zwitserland.
Zwitserland? Is dat niet het land waar we op skivakantie gaan? Wellicht associeert u dat niet met een klimaat dat geschikt is voor wijnbouw. Maar qua temperatuur doet Zwitserland niet onder voor gereputeerde wijnstreken als Bourgogne, Loire en Elzas. Er is heus niet alleen sneeuw in dit land, gelegen tussen Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Italië. Er worden wijnen gemaakt die bij de top van Europa horen. Onder meer met een tafeldruif: de chasselas.
Dat is een van de meest aangeplante druiven ter wereld. Zo is de kans groot dat de rozijnen die je koopt in de supermarkt, gedroogde chasselasdruiven zijn. Als wijndruif wordt ze echter zelden gebruikt, omdat de wijnen ervan weinig smaak hebben. Maar in de Zwitserse wijnstreek Vaud, rond het Lac Léman, worden er uitmuntende witte wijnen van gemaakt. 60% van de wijnen in Vaud is van chasselas.
Typisch voor deze druif is dat ze de bodem waarop de wijnstokken staan aangeplant, weerspiegelt in de wijn, net zoals riesling. Vandaar dat er zoveel verschillende expressies van chasselas zijn: van vol en rond, tot fijn en mineraal. De wijngaarden liggen grotendeels op steile hellingen, naar het zuiden gericht, de hele dag door beschenen door de zon. En met een fenomenaal zicht op het Lac Léman, bij helder weer ook op de Mont Blanc. Dit alpiene klimaat bezorgt de wijnen die zeldzame combinatie van de volle rijpheid van de zon, met de zuivere frisheid van de berglucht. De wijnkelders zijn bovendien smetteloos proper en goed uitgerust, de wijnen worden meestal opgevoed in grote houten foeders.
De beste wijngaarden van chasselas mogen zich grand cru en premier grand cru noemen, een classificatie vergelijkbaar met die in Bourgogne. Ik heb ook oudere wijnen van chasselas geproefd, tot 30 jaar oud: de intensiteit en frisheid die ze nog vertonen, is opmerkelijk.
Even opmerkelijk is dat de meeste flessen afgesloten worden met een metalen schroefdop. Die kennen wij vooral van de Nieuwe Wereld, maar in Vaud wordt hij al meer dan 40 jaar gebruikt. Omdat de wijnen van chasselas er zoveel puurder, frisser en expressiever door blijven.
Ten oosten van het Lac Léman kom je in de wijnstreek Valais, ruwer en bergachtiger. De chasselas wordt nu fendant genoemd, en leidt hier tot een simpel drinkwijntje, vaak geschonken bij de lokale specialiteit van de streek, de raclette (kaasfondue).
Hoe komt het dat je in Zwitserland zulke uitmuntende wijnen vindt, terwijl ze buiten Zwitserland nauwelijks verkrijgbaar zijn? Omdat maar 1 tot 2% van de wijnen geëxporteerd wordt. De Zwitsers weten hoe goed hun wijnen zijn en drinken ze zelf op.
Invoer van Zwitserse wijnen: www.schenk.be