Bartolo Mascarello
Italië , Piemonte
Toen Bartolo Mascarello overleed, nam zijn dochter de leiding van het domein over. En ze was vastbesloten om de werkwijze van haar vader verder te zetten.
Bartolo Mascarello was wat men in Barolo een traditionalist noemt: een wijnmaker die blijft zweren bij de traditionele manier van wijnmaken in deze beroemde wijnstreek. Zo laten traditionalisten hun wijn niet rijpen op kleine vaten van nieuw eikenhout, omdat die aan de wijn houtaroma afgeven. Zij zweren bij grote foeders van gebruikt eikenhout, waarin de wijn alleen geniet van de zuurstofuitwisseling via de houtporiën maar verder door het hout niet beïnvloed wordt.
In de ogen van Mascarello draaide het moderne wijnmaken om geld, en alleen om geld. Hij had Barolo nog gekend als een streek van eenvoudige wijnboeren. Vòòr 1850 werd in Barolo zoete wijn gemaakt. Maar een Franse oenoloog, Louis Oudart, aangeworven door de eigenaar van een wijndomein in Barolo, leerde hoe je de gisting moest voltooien zodat er geen restsuiker in de wijn achterbleef. Dat betekende het begin van de grote Barolo zoals we die nu kennen.
De technieken die Oudart introduceerde (late pluk, langdurige extractie, zeer lange rijping op grote foeders), veranderden niet meer gedurende meer dan 100 jaar. Maar de tijden veranderden wel. Vooral sinds 1980 groeide het publiek dat meer fruitsmaak wilde, en wijn die je sneller kon drinken. Niet het type van Barolo dus. Die had zoveel tannine dat hij vele decennia nodig had om drinkbaar te zijn, en dan nog bleef hij een streng karakter behouden.
De moderne technieken van het wijnmaken vonden hun ingang in Barolo: gisting in roestvrij staal, temperatuurcontrole, korte inweking van de schillen in het sap, kortere gistingstijden en kortere rijping van de wijn in kleine vaten van nieuw eikenhout. Een grote Amerikaanse makelaar kwam de wijnboeren overtuigen van het nut van die technieken: het was de enige manier om de grootste markt ter wereld open te breken.
Barolo werd ook ontdekt door kapitaalkrachtige wijnliefhebbers uit Europese landen, in de eerste plaats Zwitsers en Duitsers. De streek veranderde volledig. Wijnbouwers maakten plaats voor wijnondernemers. In plaats van de kleine Fiat 500 waarin de wijnboeren vroeger rondtuften, zag je nu grote BMW's opduiken. Mascarello zag het met lede ogen gebeuren. Maar hij hield vast aan zijn oude vertrouwde methoden om wijn te maken, omdat hij vond dat je daardoor betere, fijnere wijnen maakte. Zijn dochter zet die traditie nu verder.
Invoerders: |
Gegevens domein Bartolo Mascarello |