Muscadet: meer dan een mosselwijn
Muscadet is niet alleen de naam van de wijn, ook van de streek rond Nantes waar hij vandaan komt. Daar, aan de monding van de Loire, wordt een druif geteeld die uniek is in de wereld, de melon de Bourgogne, en die een wijn met een heel eigen smaak en geur oplevert.
Toch heeft Muscadet niet zo'n beste reputatie onder wijnliefhebbers. Hoogstens wordt hij gezien als het zurige, licht parelende wijntje dat bij mosselen wordt geschonken. Dat komt door de dominantie van de grote handelshuizen die overal in Muscadet druiven en wijn opkopen. Zij brengen vermengde, onpersoonlijke muscadets op de markt, tegen alsmaar lagere prijzen. Wijnbouwers die kwaliteit willen brengen, krijgen het door deze prijsdruk moeilijk. Ten einde raad verkopen zij hun oogst dan ook aan de handelshuizen. Niet verwonderlijk dat weinig jongeren er nog het domein van hun ouders willen overnemen. Waardoor de handelshuizen nog meer wijngaarden kunnen opkopen en hun macht verder versterken. Een negatieve spiraal, zo lijkt het.
Gelukkig zijn er in Muscadet nog wijnbouwers die zich niet onder druk laten zetten en koppig hun weg blijven gaan. Zij weten dat hun streek meer te bieden heeft, zoals de minerale en gevarieerde ondergrond. "Er is niet één muscadet, er zijn vele muscadets", zegt wijnbouwer Guy Bossard. Dat bewijst hij met de wijnen van zijn Domaine de l'Ecu die allemaal van dezelfde druif werden gemaakt maar toch heel verschillend zijn, omdat ze afkomstig zijn van een andere bodem. Intussen heeft Bossard zijn domein verkocht, maar hij blijft de nieuwe eigenaar bijstaan.
Ook voor Jo Landron (foto) is de ondergrond heel belangrijk: in zijn proeflokaal liggen verschillende gesteenten uitgestald. Hij maakt een wijn die hij "Amphibolite" noemt, naar het gesteente dat vroeger in de zee lag maar nu in de bodem van Muscadet terug te vinden is.
Het domein Luneau-Papin staat bekend om de oudere jaargangen die het nog altijd commercialiseert. Want in tegenstelling tot wat algemeen wordt gedacht, veroudert muscadet heel goed. Dat komt door zijn hoge gehalte aan fijne zuren, die - net zoals tannines - wijn een grote bewaarkracht geven. "Onze druif heet niet voor niets melon de Bourgogne, het was oorspronkelijk een Bourgondische druif", zegt Pierre Luneau, "Als je onze wijn laat rijpen, komen aroma's vrij die vergelijkbaar zijn met grote witte wijnen."
Muscadet kan een fijne, intense wijn zijn, waarvoor je slecht een fractie betaalt van wat vergelijkbare wijnen met een beter imago kosten.
Goede muscadets zijn te vinden bij wijnmakelaarsunie.be (Louis Métaireau), axybel.be (Jo Landron), cavesdefrance.be (Luneau-Papin) en magnuswijnen.be (Frères Couillaud en Daniel Bideau)
Invoerders:
Axybel ( Kessel )
Caves de France ( Schoonaarde (Dendermonde) )
Magnus ( Kontich )