Meer genieten van betere wijn met wijnschrijver Bruno Vanspauwen

Oost-Europa: wijnbouw na het communisme

wijnnieuws

Oost-Europa: wijnbouw na het communisme

Heel wat landen uit Oost-Europa hebben een historische wijncultuur die teruggaat tot de Romeinse tijd. Oost-Europa ligt immers in de klimaatgordel die geschikt is voor kwaliteitswijn. Waarom is deze cultuur dan teloor gegaan? Dat had alles met politiek te maken.

Onder het communisme werden eigenaars van wijndomeinen verplicht om hun druiven naar een coöperatie te brengen. Daar werden ze gemengd met druiven van andere wijnbouwers, waarvan een anonieme wijn werd gemaakt. Dat werkte demotiverend. Nu kunnen wijnbouwers opnieuw hun wijn maken onder hun eigen naam. Dat heeft de wijnbouw een nieuwe boost gegeven.

Bovendien hebben de Oost-Europese landen, sinds de val van de Muur, in sneltempo de basisvoorwaarde voor een wijncultuur gecreëerd: economische welvaart. De traagheid van het wijnmaakproces vergt immers kapitaal. En ook de consument moet over een zekere welvaart beschikken om wijn te kunnen aankopen.

Die politieke veranderingen beginnen nu hun vruchten af te werpen, ook in ons land. De Belgische wijnliefhebber staat immers open voor nieuwe wijnlanden. Vandaar dat steeds meer wijnhandelaars Oost-Europese wijnen opnemen in hun assortiment. Ook restaurants zijn voortdurend op zoek naar onbekende wijnen om hun klanten te verrassen. Het marktaandeel in ons land bedraagt evenwel nog maar 1%. Maar de wijnen uit de Nieuwe Wereld zijn ook met niets begonnen, en hebben nu 18% van de markt.

Hongarije is het Oost-Europese land met de rijkste wijncultuur. Vooral de zoete tokaj is een legendarische wijn, vergelijkbaar met de grote Sauterneswijnen van Frankrijk. Niet te verwonderen dat Spaanse en Franse topdomeinen geïnvesteerd hebben in tokaj-wijngaarden, toen die na het communisme te koop werden aangeboden.

Bulgarije was van alle Oost-Europese landen het meest op export gericht, veelal met alledaagse wijn. Vandaag mikken westerse investeerders op wijnen van hogere kwaliteit, zoals graaf von Neipperg, eigenaar van Château Canon-la-Gaffelière in Saint-Emilion. Slovenië wordt het Zwitserland van Oost-Europa genoemd, en heeft een groot potentieel voor kwaliteitswijn, net zoals Kroatië. Georgië, het oudste wijngebied van Oost-Europa, heeft dan weer een grote traditie in het vervaardigen van amforen, opnieuw in trek bij westerse wijndomeinen voor de rijping van hun wijnen.

 

Invoerders:
Global Wineries ( Kapellen )
Wines Out Of The Boxxx ( De Pinte )
Uniquáto ( Opglabbeek )